Ljajić: Mnogo razloga protiv referenduma

Izvor: Blic, 27.Apr.2013, 21:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Mnogo razloga protiv referenduma

Postoji mnogo razloga protiv referenduma o Sporazumu Beograda i Prištine, i samo jedan za, i to - ukoliko će to značiti da kosovski Srbi prihvate rezultate i da rade na implementaciji Sporazuma, onda vredi trošiti i vremeni novac na referendum, izjavio je večeras Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade Srbije.

On je, gostujući u dnevniku Radio-televizije Srbije, rekao da je "ovo vreme kada politička elita >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << treba da prihvati odgovornost".

- Cela vlada je stala iza ovog Sporazuma, pa i većina poslanika u Parlamentu - konstatovao je Ljajić.

On smatra da nije realno da, ukoliko bude referenduma, jedno od pitanja o kojem bi se građani izjašnjavali budu i promene Ustava Srbije.

- Ne verujem da je realno, ako idemo na referendum u tako kratkom vremenskom periodu, da bude sadržano i pitanje oko promene Ustava. To je pitanje za širu debatu, pre svega u okviru političih stranaka - naveo je on.

- Pokazali smo da i teške probleme možemo da rešavamo na demokratski način. Da smo promenili matricu da odbijamo rešenja, već tražimo najbolje rešenje u okolnostima koje su zaista bile teške po nas - rekao je Ljajić.

On je ukazao da su predstavnici međunarodne zajednice svesni teškoća, a da je "naš interes je da se Sporazum implementira, a radne grupe utvrdiće dinamiku implementiranja".

Po njegovim rečima, najgore što bi moglo da se dogodi je podvajanje stavova kada se radi o državi, vladi, interesima kosovskih Srba, a zato je neophodno pronaći zajednički sadržalac.

- Moramo da imamo i strpljenja i načina da ubedimo Srbe na Kosovu da je ovo jedini put, i da shvate da nije stavljena tačka, već zarez - rekao je Ljajić, i podsetio da "i (prvi predsednik Kosova) Ibrahim Rugova ništa od Srbije nije priznavao, ali su Albanci primali i penzije i plate".

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.