Ljajić: Izbori će biti svojevrsno političko čistilište

Izvor: Blic, 08.Feb.2014, 09:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Izbori će biti svojevrsno političko čistilište

Potpredsedik Vlade Srbije u ostavci Rasim Ljajić od predstojećih vanrednih izbora u Srbiji očekuje pobedu koalicije okupljene oko SNS i najavljuje još jači reformski kurs nove vlade, koja, kako ističe, neće promeniti kurs prema BiH.

Ljajić, čija SDPS je na predstojećim izborima na listi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << SNS-a, u intervjuu banjalučkim “Nezavisnim novinama” rekao je da će ovi izbori, možda, biti najčudniji dosad, jer se već zna pobednik, ali i zato što će oni biti svojevrsno “politicko čistilište”.

Neke stranke koje već dugo postoje na srpskoj političkoj sceni, kako kaže, teško da će proći cenzus.

“

Pred nama je nova faza, za koju su potrebni novi legitimitet i puni kapacitet nove demokratske vlade. Prethodna je ostvarila značajne rezultate u procesu evropskih integracija, borbi protiv korupcije i rešavanju pitanja Kosova, i čini se da je tu dostignut maksimum”, rekao je Ljajić, koji smatra da rekonstrukcija aktuelne vlade nije dala očekivane rezultate.

Ocenio je da je ova vlada napravila ozbiljne iskorake tamo gde objektivno niko nije mogao ni da pretpostavi da će to biti urađeno.

"Ja sam bio u mnogim prethodnim vladama i, realno, pitanje Kosova je bilo isuviše politički osetljivo da bi ga neko ranije rešavao. Međutim, ova vlada se uhvatila u koštac s tim problemom, potpisan je Briselski sporazum i naravno da to nije popularno u delu javnosti, ali je taj rizik preuzet zato što smatramo da je to u interesu zemlje", kaže Ljajić.

Briselski sporazum je, precizira, deblokirao put zemlje ka EU, dobili smo datum za početak pregovora, a ove godine ćemo otvoriti i prva poglavlja. Prema tome, ostvareni su odlični rezultati na ta dva polja, kao i na polju borbe protiv korupcije i kriminala, istakao je.

Rano je, navodi Ljajić, govoriti o postizbornim koalicijama.

“

Ali mi želimo apsolutnu i ubedljivu pobedu. Međutim, čak i ako budemo mogli da formiramo vladu, pozvaćemo druge partnere da budu deo izvršne vlasti jer nam je potreban što širi politički blok za reforme koje treba da sprovedeno”, naveo je Ljajić.

Prema njegovim rečima, ključnu ulogu i konačni zaključak o tome ko će biti koalicioni partneri u novoj vladi doneće SNS.

Ljajić ne očekuje da će nova vlada menjati politički kurs prema BiH.

“Ono što je strateški cilj i Srbije i BiH je ulazak u EU…Ono na čemu već dugo insistiram jeste da odnose Srbije i BiH što više dovedemo u ravan ekonomske saradnje, jer ta ekonomska saradnja onda otvara perspektivu za bolje političke odnose”, rekao je Ljajić.

On je, međutim, dodao da "ne možemo, istina, da zabijemo glavu u pesak i tvrdimo da je sve idealno, jer situacija je dosta komplikovana, ali u svakom slučaju Srbija ima interes za uspostavljanje najboljih mogućih odnosa sa BiH".

U svakom slučaju, dodao je Rasim Ljajić, Srbija želi najbolje moguće odnose sa BiH.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Pobednik na izborima se već zna"

Izvor: Akter, 08.Feb.2014

Potpredsedik Vlade Srbije u ostavci Rasim Ljajić od izbora u Srbiji očekuje pobedu koalicije okupljene oko SNS i najavljuje još jači reformski kurs nove vlade

Nastavak na Akter...

Izbori - svojevrsno političko čistilište

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Feb.2014

Potpredsednik Vlade Srbije u ostavci Rasim Ljajić od predstojećih vanrednih izbora u Srbiji očekuje pobedu koalicije okupljene oko SNS i najavljuje još jači reformski kurs nove vlade, koja, kako ističe, neće promeniti kurs prema BiH.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.