Ljajić: Ispunjena još jedna obaveza u pristupanju STO

Izvor: N1 televizija, 28.Nov.2017, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Ispunjena još jedna obaveza u pristupanju STO

Ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je da je formiranjem Nacionalnog koordinacionog tela za olakšavanje trgovine, Vlada ispunila još jednu međunarodnu obavezu u procesu pristupanja Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO).

"Do sada je 60 zemalja u svetu formiralo ovo telo. Osnovni cilj je da na jednom mestu bude adresa za rešavanje svih problema vezanih za uvoz, izvoz i transport robe kroz Srbiju", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << je Ljajić novinarima na skupu Javno-privatni dijalog za olakšanje sporne trgovine, koji su organizovali Američka privredna komora i USAID REG projekat u Srbiji.

On je dodao da to koordinaciono telo čine predstavnici 12 različitih institucija - ministarstava, inspekcijskih službi, graničnih, policijskih i carinskih službi, odnosno svih onih koji imaju odlučujuću ulogu u otklanjanju barijera za slobodan protok roba.

"Mi verujemo da će ovo telo u velikoj meri smanjiti logističke troškove kada govorimo o uvozu i izvozu roba i spoljnotrgovinskom prometu", istakao je Ljajić.

On je rekao da u Srbiji i regionu ti logistički troškovi iznose 16 odsto BDP-a, dok je u EU to duplo manje i dodao da će formiranje ovog tela doprineti onom čemu Srbija teži, a to je stvaranje zajedničkog ekonomskog prostora u zemljama Zapadnog Balkana.

Ljajić je izneo podatak da jedan dan zastoja na graničnim prelazima smanjuje izvoznu vrednost robe za jedan odsto, dok se kod hrane i poljoprivrednih proizvoda smanjuje za sedam odsto.

"Mi imamo interes da naše izvoznike učinimo konkurentnim, a to možemo jedino ako omogućimo potpuni slobodni protok roba bez bilo kakvih prepreka na graničnim prelazima", rekao je ministar.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Srbija korak bliže STO: Ispunili smo obavezu

Izvor: B92, 28.Nov.2017

Beograd -- Ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je da je Vlada Srbije ispunila još jednu međunarodnu obavezu za pristupanje Svetskoj trgovinskoj organizaciji...Ova obaveza se odnosi na formiranje Nacionalnog koordinacionog tela za olakšavanje trgovine, a preostaje preporeka u vezi sa GMO hranom,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.