Ljajić:Hleb neće poskupeti, Uredba će biti produžena

Izvor: Politika, 01.Dec.2014, 15:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić:Hleb neće poskupeti, Uredba će biti produžena

BEOGRAD – Hleb „Sava” neće poskupeti a Uredba o prometu i prodaji hleba, koja važi do 31. januara 2015. godine, će biti produžena, najavio je danas minsitar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

On je zahteve za poskupljenjem hleba nazvao spekulativnim radnjama trgovaca i mlinara, koje su imale za cilj da cena pšenice poraste za oko pet dinara.

„Naš odgovor na tu spekulativnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << radnju trgovaca i mlinara biće najpre intervencija iz Robnih rezervi, a ukoliko to ne da rezultat onada ćemo privremeno spustiti carine na uvoz pšenice”, rekao je Ljajić novinarima.

On je objasnio da pšenice ima dovoljno, da je ovogodišnji rod od nešto više od dva miliona tona dovoljan ne samo za domaće potrebe već i za izvoz.

Ministar je podsetio da naše domaće potrebe za pšenicom iznose između 1,2 i 1,3 miliona tona, pa gotovo jedan milion tona ostaje za izvoz.

On je naglasio da je do sada izvezeno između 350.000 i 400.000 tona pšenice i da nije izvezena ni trećina one količine koju je moguće izvesti.

------------------------------

Devizni priliv od turizma oko 1,1 milijarde dolara u 2014.

Devizni priliv od turizma ove godine biće oko 1,1 milijarde dolara, najavio je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, napomenuvši da je za devet meseci on 11 odsto bio veći nego godinu dana pre.

Ljajić je, na promociji zimske turističke sezone u Turističkoj orgnanizaciji Srbije, naveo da devizni priliv od turizma za devet meseci iznosi oko 850 miliona dolara što je za 11 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Ukupan broj turista u ovoj goidni iznosi 1.669.168, naveo je on i ukazao da je broj domaćih tursita opao 9,8 odsto, dok je broj stranih turista porastao 12,4 procenata.

Beograd je i dalje najpopularnija turistička destinacija za strane turiste, odmah iza njega je Novi Sad, planine Zlatibor, Kopaonik, Tara i Stara i banje - Vrnjačka Banja, Gornja Trepča, Bukovička Banja i Banja Kanjiža, rekao je Ljajić.

Za domaće turiste najpoluparnije su banje, slede planinski centri, Beograd i Novi Sad, istakao je minsitar.

Konstantnom povećanju broja stranih turista u velioj meri doprineo je liberalizovani vizni režim, jer je naša zemlja donela odluku da liberalizuje vizni režim za sve koji poseduju šengen vizu, američku ili britansku, istakao je Ljajić.

On je istakao da su očekivanja da će ovogodišnja zimska turistička sezona biti uspešna, podsetivši da je na Kopaoniku već rasprodato oko 90 odsto kapaciteta, rani buking za Staru planinu je povećan, a očekuje se da na Zlatiboru popunjenost kapaciteta ove godine bude oko 95 procenata.

Direktorka TOS-a Gordana Plamenac istakla je da je ta organizacija u saradnji sa HORES-om ove godine u turističku promociju u zemlji uložila znatna sredstva.

Prema njenim rečima TOS je za tu kampanju uložio 2,5 miliona dinara, a HORES isto toliko, što ukazuje na još jedan uspešan primer javno privatnog partnerstva.

U nekoliko gradova u regionu i Srbiji zakupljeni su bilbordi, vođena je kampanja na televizijskim i radio stanicama.

Ona je najavila da će u februaru 2015. godine biti organizovana kampanja usmerena prema našoj dijaspori, koja će imati za cilj ne samo da naši sunarodnici više dolaze u Srbiju, već da kada dođu sa sobom povedu nekog prijatelja i pokažu im šta naša zemlja ima da ponudi.

Tanjug

objavljeno: 01.12.2014.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

"Špekulanti hoće da hleb poskupi"

Izvor: B92, 01.Dec.2014

Hleb "sava" neće poskupeti a Uredba o prometu i prodaji hleba, koja važi do 31. januara 2015. godine, će biti produžena...To je najavio minstar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, koji je zahteve za poskupljenjem hleba nazvao špekulativnim radnjama trgovaca i mlinara, koje su imale...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.