Ljajić: Dve različite politike o Kosovskom pitanju

Izvor: Glas javnosti, 08.Okt.2011, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Dve različite politike o Kosovskom pitanju

BEOGRAD - Ministar rada i socijalne politike i lider Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić smatra da Srbija treba da inicira pregovore o statusu Kosova i severa pokrajine, s tim da pregovori ne budu vremenski oročeni.

"Očigledno da brzog rešenja ne može da bude. Paralelno treba da vodimo i tehničke pregovore o praktičnim rešenjima za bolji život ljudi. Moramo da se nudimo i SAD i evropskim zemljama. Da jasno stavimo svima do znanja da želimo rešenje, ali i da >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << nećemo pregaziti crvene linije", rekao je Ljajić.

Na pitanje kakvo bi rešenje trebalo da bude, hoćemo li predložiti podelu i razgraničenje, Ljajić je odgovorio da je "pogrešno da javno govorimo o konačnim rešenjima".

"Ali, očigledno je da moramo da vodimo dve politike - prema severu Kosova i Srbima koji žive južno od Ibra. Predstavnike severa treba aktivno uključiti u pregovore o statusu, a Srbe južno od Ibra motivisati da izađu na izbore, uđu u institucije i bore se za decentralizaciju i svoja prava", rekao je Lajić.

Upitan kako ocenjuje ulogu Brisela u zapetljavanju i razvezivanju kosovskog čvora, Ljajić je odgovorio da je "EU odigrala krajnje nekorektno prema Srbiji".

"Videli su da je naš spoljnopolitički interes i prioritet da nastavimo evropske integracije, dobijemo status kandidata i datum za početak pregovora, pa su izašli sa ultimatumom i pritiskom prema Srbiji zbog Kosova. Očekivali su da je ovo pravi momenat da Srbija pređe svoje crvene granice i da prihvati ustupke", kazao je Ljajić.

On je istakao da Srbija ne može činiti ustupke na štetu suštinskih državnih interesa i interesa svih koji na Kosovu žive.

"Politika EU prema Kosovu stalno se menjala na štetu Srbije. Prvo je bilo standardi pre statusa, pa status i standardi. Imali smo i politiku dva koloseka za Kosovo i EU integracije, a sada vidimo da su se koloseci spojili. Ipak, to ne znači da treba da se sukobljavamo sa Evropom i da pokazujemo da nećemo da uđemo u EU", istakao je Ljajić, rekao je za Novosti.

"Ne smemo da odustanemo ni od jednog cilja. Ali, moramo da menjamo taktiku, borbu i prioritete", rekao je Ljajić.

On je kazao da veruje da ćemo dobiti kandidaturu, a da su za "dobijanje datuma pregovora šanse znatno manje".
Pogledaj vesti o: Rasim Ljajić

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.