Bramerc: Saradnja sa Srbijom ista

Izvor: B92, Beta, 26.Jan.2010, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bramerc: Saradnja sa Srbijom ista

Brisel -- Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je da je zadovoljan radom službi koje tragaju za Mladićem i Hadžićem i dodao da uskoro očekuje rezultate.

Obraćajući se poslanicima Evropskog parlamenta, Bramerc je dodao da saradnja Srbije sa tužilaštvom na istom nivou kao i u decembru, kada je izjavio da je zadovoljan naporima Beograda da ispuni preostale obaveze. Rasim Ljajić za B92 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kaže da je važno što je Bramerc ponovio da je zadovoljan i što je pohvalio rad službi i dostupnost državnih arhiva Tužilaštvu.

Što se Serža Bramerca tiče, Srbija je tamo gde je bila u decembru.

"Vlast i dalje čini napore da ostvari punu saradnju sa Tribunalom. Nemam zaista da prijavim ništa novo, što već nisam rekao u svom izveštaju Savetu bezbednosti UN-a u decembru. Kao što znate, u slučaju Srbije, tada smo odlučili da kažemo da smo zadovoljni naporima koji se ulažu kako bi se ostvarila puna saradnja sa tužilaštvom", rekao je on.

Bramerc je upozorio da posao nije završen, jer u Hagu još nisu Ratko Mladić i Goran Hadžić.

On je dodao da "na osnovu onog što dobija od srpskih vlasti, nema razloga da verujem da oni nisu u Srbiji".

"Svake nedelje sam u kontaktu sa operativcima. U ovom trenutku verujem da oni rade ovaj posao sa namerom da ga dovedu do kraja. Oni sprovode razne aktivnosti i ja dobijam operativne podatke, ali razumećete da o njima ne mogu da govorim. Verujte mi da veoma pomno pratim te aktivnosti koje bi, ako budu uspešne, mogle doneti nove rezultate do juna. Ako ne bude rezultata, ili ako opadne kvalitet njihovog rada, ja ću to navesti u mom sledećem izveštaju”, rekao je Bramerc.

Tokom sastanka Odbora Evropskog parlamenta za spoljne poslove, u utorak izvestilac za Srbiju Jelko Kacin je odao priznanje radu haškog tužilaštva u progonu ratnih zločinaca, dodavši da njegov rad i istrajnost omogućavaju da se prevaziđe kolektivna odgovornost i kazna individualizuje.

"Celi narodi ne mogu da budu odgovorni za konkretne pojedinačne zločine", rekao je Kacin u Briselu i dodao da dosta njih nije uvek zadovoljno okrivljujućim presudama suda.

Kacin je kao važno istakao i da se saradnja Srbije sa sudom u Hagu poboljšava, što će omogućiti i da, za nekoliko nedelja, počne implementacija privremenog trgovinskog dela sporazuma između EU i Srbije.

"U Srbiji je, trenutno, u toku dosta kontroverzna rasprava o usvajanju rezolucije o osudi genocida u Srebrenici. Raspravljaju o jednoj ili dve rezolucije. Sam tu raspravu pozdravljam, jer je nužno da se svest o tim zločinima ugradi u kolektivno istorijsko sećanje Evrope, EU i zapadnog Balkana. Potrebna nam je katarza i suočavanje sa istinom o prošlosti, da bi srpska budućnost u EU bila brže moguća. Potrebna je istorijska samorefleksija u Srbiji", rekao je Kacin, upitavši tužioca Bramerca šta on misli o toj raspravi.

Bramerc je u odgovoru naglasio da je za njega najveći prioritet hapšenje preostala dva optuženika, dok je usvajanje rezolucije o Srebrenici, po njegovom mišljenju, unutrašnja stvar Srbije.

Sa druge strane je, prema Bramercovim rečima, upravo pomirenje jedan od glavnih razloga za postojanje i glavnu svrhu njegovog posla.

Uzevši u obzir da je podrška hapšenju i predaji Ratka Mladića haškom sudu, u srpskoj javnosti i BiH, još uvek iznenađujuće niska, lokalne vlasti i političari moraju da preduzmu mere.

"Ako do danas nismo bili sposobni da javnosti poručimo da nije u redu da Mladića vidi kao junaka, onda je sigurno potrebno uraditi više", rekao je Bramerc u Briselu.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom Rasim Ljajić kaže da je važno što je Bramerc ponovio da je zadovoljan i što je pohvalio rad službi i dostupnost državnih arhiva Tužilaštvu.

Međutim, povodom Bramercove izjave da nikad neće reći da Mladić i Hadžić nisu u Srbiji, Ljajić je za B92 naglasio da za sada ne postoje nikakvi pouzdani i tačni podaci o tome gde se nalaze dvojica haških optuženika.

"Mi se nadamo da će se ovaj nivo aktivnosti nastaviti i da će ta aktivnost rezultirati izručenjima i ispunjavanjem preostale dve obaveze koje Srbija ima prema Haškom tribunalu. S druge strane, mi nemamo nikakvih pouzdanih, tačnih informacija ili podataka o tome gde se nalaze Hadžić i Mladić, ali nadležne službe sprovode sve aktivnosti kao da se oni nalaze iu Srbiji”, rekao je Ljajić.

Bramerc nije želeo da direktno odgovori na pitanje šta misli o dve deklaracije koje bi parlament Srbije trebalo da usvoji i time osudi zločin u Srebrenici, ali i druge zločine počinjene u sukobima devedesetih godina.

Komentaru da je reč o unutrašnjim pitanjima Srbije, Bramerc je dodao svoj generalni stav da, u procesu pomirenja u regionu, lokalni zvaničnici treba da preuzmu još važniju ulogu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.