Izvor: JUGpress.com, 14.Maj.2021, 09:08

Spomen soba “Gvozdeni puk”

PROKUPLJE

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković danas je u Prokuplju otvorila spomen-sobu „Gvozdeni puk u oslobodilačkim ratovima Srbije 1912-1918. godine“ i poručila da se Srbija još jednom odužuje topličkim junacima, koji u istoriji svetskog ratovanja zauzimaju jedan od najsvetlijih primera hrabrosti i patriotizma.

„Ono što sagradimo u sadašnjosti temelj je za bolju budućnost, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << ali ni jedne ni druge nema bez temeljnog razumevanja prošlosti. Spomen-soba koja je danas otvorena učvrstiće vezu Topličana sa svojim slavnim precima, a turistima, i što je posebno važno mlađim generacijama, približiti događaje koji su snažno uticali na stvaranje moderne Srbije“, istakla je Gojković, saopšteno je iz Ministarstva.

Istakavši da Srbija u kojoj danas živimo ne bi bila moguća bez herojskih dela naših predaka, naročito u ratovima koji su na ovim prostorima vođeni početkom 20. veka, Gojković je  rekla da su, nažalost, junački podvizi srpske vojske u Balkanskim i Prvom svetskom ratu u vreme ideološkog jednoumlja pali u zaborav i nisu na pravi način obrađivani ni u istorijskoj nauci ni u obrazovnom sistemu.

 Čuveni komandanti Gvozdenog puka, kao što su Milivoje Stojanović Brka, Vojislav Gojković ili Dimitrije Milić bili su gotovo nepoznati široj javnosti, a čuveni Toplički ustanak, jedini koji je neki narod u čitavoj

Evropi poveo protiv okupatora tokom Velikog rata, bio je tretiran na nivou statističkog

podatka, konstatovala je Gojković.

Prema njenim rečima, otvaranjem ove spomen-sobe, kao i ranijom izgradnjom spomen-parka, zaokružena je celina posvećena jednom od najčuvenijih vojničkih odreda u Evropi u prvoj polovini 20. veka.

Gojković je rekla da je decentralizacija kulture prioritet kulturne politike i da je zahvaljujući saradnji grada i Ministarstva obnovljeno više ustanova kulture u Prokuplju, među kojima je i obnova i opremanje prostora ove spomen-sobe, a podržan je i veći broj manifestacija.

Izvor: FoNet

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.