Otvorena Spomen-soba “Gvozdenom puku” u Prokuplju

Izvor: JužneVesti.com, 13.Maj.2021, 15:56

Otvorena Spomen-soba “Gvozdenom puku” u Prokuplju

Adaptiranje prostorije površine od oko 40 kvadrata u zgradi Železničke stanice u Prokuplju je završeno, te je danas otvorena Spomen-soba “Gvozdeni puk u oslobodilačkim ratovima Srbije od 1912-1918 godine”, gde će sačuvani predmeti, fotografije i druga istorijska dokumenta koji su bili svojina ratnika i junaka dobiti svoje izložbeno mesto. Spomen-soba je sastavni deo Spomen-parka Gvozdenom puku, koji je podignut na mestu odakle su toplički junaci 12. oktobra 1918. godine krenuli >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << u istoriju, nedaleko od Železničke stanice u tom gradu.

Povodom otvaranja spomen-sobe potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković rekla je da je čuveni Toplički ustanak, jedini koji je neki narod u čitavoj Evropi poveo protiv okupatora tokom Velikog rata, bio tretiran na nivou statističkog podataka.

Nažalost, junački podvizi srpske vojske u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu u vreme ideološkog jednoumlja pali su u zaborav i nisu na pravi način obrađivani ni u istorijskoj nauci, ni u obrazovnom sistemu. Veliki broj generacija, odrastao je bez prave slike o tome kolika su bila stradanja srpskog naroda i vojske i koja je cena plaćena za slobodu - rekla je ministarka.

Čuveni komandanti Gvozdenog puka, dodala je ona, kao što su Milivoje Stojanović Brka, Vojislav Gojković i Dimitrije Milić, bili su gotovo nepoznati široj javnosti, a Srbija ima obavezu da oda zasluženu počast svima koji su svojom žrtvom doprineli tome da danas bude slobodna i nezavisna.

Otvaranjem ove spomen-sobe, kao i ranijom izgradnjom spomen-parka, zaokružena je celina posvećena jednom od najčuvenijih vojničkih odreda u Evropi u prvoj polovini 20. Veka. Veoma je važno da on nikada ne bude zaboravljen niti skrajnut u kolektivnom pamćenju našeg naroda - dodala je Gojkovićeva.

Ona je istakla da je decentralizacija kulture prioritet kulturne politike i da je negovanje kulture pamćenja u Prokuplju, ali i svim drugim mestima veoma važno zbog sticanja saznanja o istorijskim događajima i činjenicama, već i zbog toga što kultutu čine tri vezivna tkiva: prošlost, sadašnjost i budućnost.

Podsetimo, kako je ranije najavljeno unutar Spomen-sobe će biti postavljen info pult, gvozdena figura ratnika "Gvozdenog puka", sadržaj fotografija ratnika ove jedinice sa propratnim tekstom i legendama na panoima koji će se nalaziti na zidovima. Biće postavljen i monitor na kome će biti emitovan sadržaj sa filmovima i fotografijama posvećenih ovoj jedinici.

"Gvozdeni puk" je najodlikovanija vojna jedinica srpske vojske u ratu od 1912. do 1918. godine. Prema podacima koji se čuvaju u arhivu u Prokuplju, gotovo da nije bilo kuće u Toplici koja nije dala vojnika ovom puku. Na kraju balkanskih ratova, jedinica je ostala bez polovine vojnika i oficira.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Spomen soba Gvozdenom puku - slava topličkim junacima

Izvor: RTS, 14.Maj.2021, 09:24

U Prokuplju je otvorena spomen soba, čime je zaokružen memorijalni kompleks u kome se već nalazi spomen park junacima Gvozdenog puka. Ova čuvena jedinica, kojoj je sam neprijatelj, zbog nesalomivisti dodelio ime "Gvozdeni puk", igrala je odlučujuću ulogu u svim važnim bitkama koje je vodila...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.