Gojković: Spomen-sobom Gvozdenom puku Srbija se odužuje topličkim junacima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Maj.2021, 13:03

Gojković: Spomen-sobom Gvozdenom puku Srbija se odužuje topličkim junacima

Potpredsedica vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković danas je u Prokuplju otvorila spomen-sobu "Gvozdeni puk u oslobodilačkim ratovima Srbije 1912-1918. godine" i poručila da se Srbija još jednom odužuje topličkim junacima, koji u istoriji svetskog ratovanja zauzimaju jedan od najsvetlijih primera hrabrosti i patriotizma.

"Ono što sagradimo u sadašnjosti temelj je za bolju budućnost, ali ni jedne ni druge nema bez temeljnog razumevanja prošlosti. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Spomen-soba koja je danas otvorena učvrstiće vezu Topličana sa svojim slavnim precima, a turistima, i što je posebno važno mlađim generacijama, približiti događaje koji su snažno uticali na stvaranje moderne Srbije", istakla je Gojković.

Podsetila je da, kroz svoju istoriju, Prokuplje nije poznato samo po slavnim ratnicima, već i po brojnim događajima i ličnostima iz oblasti kulture, kao i da savremeno doba, pogotovo kada je reč o kulturi, nosi mnogo izazova i zahteva za prilagođavanjem vremenu odnosno okolnostima koje ono nameće.

Istakavši da Srbija u kojoj danas živimo ne bi bila moguća bez herojskih dela naših predaka, naročito u ratovima koji su na ovim prostorima vođeni početkom 20. veka, ministarka kulture i infmisanja je rekla da su, nažalost, junački podvizi srpske vojske u Balkanskim i Prvom svetskom ratu u vreme ideološkog jednoumlja pali u zaborav i nisu na pravi način obrađivani ni u istorijskoj nauci ni u obrazovnom sistemu.

"Veliki broj generacija odrastao je bez prave slike o tome kolika su bila stradanja srpskog naroda i vojske i koja je cena plaćena za slobodu. Čuveni komandanti Gvozdenog puka, kao što su Milivoje Stojanović Brka, Vojislav Gojković ili Dimitrije Milić bili su gotovo nepoznati široj javnosti, a čuveni Toplički ustanak, jedini koji je neki narod u čitavoj Evropi poveo protiv okupatora tokom Velikog rata, bio je tretiran na nivou statističkog podatka", konstatovala je Gojković.

Gojković je izjavila da upravo iz ovih razloga, kao odgovorna država imamo obavezu da odamo zasluženu počast svima koji su svojom žrtvom doprineli da Srbija danas bude slobodna i nezavisna.

"Otvaranjem ove spomen-sobe, kao i ranijom izgradnjom spomen-parka, zaokružena je celina posvećena jednom od najčuvenijih vojničkih odreda u Evropi u prvoj polovini 20. veka. Кoliko je bitno što puk kroz spomen-sobu i park dobija fizičku posvetu svojim velikim delima, još je važnije da on nikada ne bude zaboravljen niti skrajnut u kolektivnom pamćenju našeg naroda“, rekla je ministarka kulture i informisanja.

"Dužnost je svih nas da predanje o Gvozdenom puku i svim drugim jedinicama i pojedincima koji su časno branili ime svoje zemlje negujemo iz generacije u generaciju, ne dopuštajući da zub vremena ili ideološka uskogrudost ponište dela koja su utkana u samu srž našeg nacionalnog identiteta", istakla je Gojković.

Gojković je rekla da je decentralizacija kulture prioritet kulturne politike i da je zahvaljujući saradnji grada i Ministarstva obnovljeno više ustanova kulture u Prokuplju, među kojima je i obnova i opremanje prostora ove spomen-sobe, a podržan je i veći broj manifestacija.

"Slobodno mogu da naglasim da je Prokuplje ponovo stalo u red gradova u Srbiji sa najaktivnijim kulturnim životom. Verujem da će tako biti i u periodu pred nama, a sigurno je da će ova spomen-soba upotpuniti kulturnu ponudu Topličkog kraja i na dostojan način predstaviti našu bogatu tradiciju i baštinu.

Gojković je podvukla da je negovanje kulture pamćenja i u Prokuplju i u svim drugim mestima od izuzetne je važnosti ne samo radi sticanja saznanja o istorijskim događajima i činjenicama, već i zbog toga što kulturu društva i naroda čine tri vezivna tkiva: prošlost, sadašnjost i budućnost.

Gojković se u Prokuplju sastala sa gradonačelnikom ovog grada Milanom Aranđelovićem, većnikom za kulturu Milicom Erić i v.d.direktorom Narodnog muzeja "Toplice" Ljiljanom Кrasić, a obići će spomen park "Gvozdeni puk“, tvrđavu "Hisar“, Narodni muzej „Toplice“, spomen sobu "Rade Drainac" i prisustovaće je otvaranju retrospektivne izložbe Bože Ilića podovom 25 godina od osnivanja Galerije koja nosi ime ovog umetnika.
Pogledaj vesti o: Prokuplje

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otvorena Spomen-soba “Gvozdenom puku” u Prokuplju

Izvor: JužneVesti.com, 13.Maj.2021

Adaptiranje prostorije površine od oko 40 kvadrata u zgradi Železničke stanice u Prokuplju je završeno, te je danas otvorena Spomen-soba “Gvozdeni puk u oslobodilačkim ratovima Srbije od 1912-1918 godine”, gde će sačuvani predmeti, fotografije i druga istorijska dokumenta koji su bili svojina...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.