Izvor: Politika, 14.Okt.2010, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada prodaje 51 odsto akcija Telekoma Srbije

BEOGRAD – Vlada Srbije odlučila je danas da država na međunarodnom tenderu proda 51 odsto akcija Telekoma Srbije.

Kako je agenciji Beta rečeno u Vladi Srbije, ukupna vrednost Telekoma procenjena je na 2,43 milijarde evra.

Vlada Srbije će odrediti minimalnu cenu za prodaju akcija Telekoma.

Procenu vrednosti kapitala Telekom Srbije uradio je privatizacioni savetnik za potrebe utvrđivanja tačnog procenta udela u kapitalu koji će biti prenet zaposlenima i bivšim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zaposlenima.

Na današnjoj sednici Vlade doneta je odluka i o prenosu besplatnih akcija Telekoma na građane Srbije i bivše i sadašnje zaposlene u toj telekomunikacionoj kompaniji.

Zaposleni i bivši zaposleni Telekoma moći će da dobiju akcija u maksimalnom iznosu do 6,52 odsto procenjene vrednosti kompanije.

Prema odluci Vlade Srbije, građani Srbije kojim imaju pravo na besplatne akcije javnih preduzeća dobiće 15 odsto akcija Telekoma Srbije.

Kompanija Telekom Srbije imala je profit od 13,3 milijarde dinara u 2009. godini i prema toma bila kompanija sa najvećom neto dobiti na sprkom tržištu.

Prema kompanijskim podacima, Telekom je u prošloj godini ima 3,2 miliona korisnika fiksne telefonije, kao monopolista u tom segmentu poslovanja u Srbiji, dok je na tržištu mobilne telefonija zauzimao 60 odsto sa 5,9 miliona korisnika.

Telekom Srbije poseduje i telekomunikaciona kompanije Mtel u Crnoj Gori i Telekom Srpske u Bosni i Hercegovini.

Telekom Srbije grupa, koja obuhvata kompanije u Srbiji, BiH i Crnoj Gori imala je ukupno 7,7 miliona korisnika mobilne telefonije i 3,4 miliona korisnika fiksne telefonije, kao i 485.000 korisnika interneta u 2009. godini.

Na kraju prošle godine Telekom Srbije grupa imala je 14.179 zaposlenih, od čega 9.655 u Srbiji, navodi se na sajtu www.telekom.rs.

Vlada Srbije poseduje 80 odsto akcija Telekoma, a preostalih 20 odsto akcija poseduje grčki OTE, u kojem Dojče telekom ima 30 odsto udela.

Beta

objavljeno: 14/10/2010
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlada prodaje 51 odsto akcija Telekoma Srbije

Izvor: Economy.rs, 14.Okt.2010

Vlada Srbije odlučila je danas da država na međunarodnom tenderu proda 51 odsto akcija Telekoma Srbije.

Nastavak na Economy.rs...

Država prodaje 51 odsto „Telekoma", građanima Srbije po 76,25 evra

Izvor: Press, 15.Okt.2010, 06:02

Vlada Srbije donela je juče odluku da država na međunarodnom tenderu proda 51 odsto akcija „Telekoma Srbija". Istovremeno, prihvaćen je izveštaj privatizacionog savetnika koji je vrednost „Telekoma" procenio na 2,44 milijarde evra. Minimalnu cenu za prodaju akcija „Telekoma" odrediće Vlada ...

Nastavak na Press...

Novac od "Telekoma" za infrastrukturu

Izvor: RTS, 15.Okt.2010

Oko 900 miliona evra od prodaje 51 odsto akcija "Telekoma", Srbija će uložiti u razvoj infrastrukture u Srbiji. U resornom ministarstvu kažu da će taj novac uložiti u projekte svetskih i balkanskih koridora, ali i u razvoj infrastrukture lokalnih zajednica. ..Prodajom 51 odsto akcija "Telekoma Srbije",...

Nastavak na RTS...

BBC: Izbegnut povlašćen položaj Deutsche Telekoma

Izvor: EMportal, 15.Okt.2010

Odlukom da proda 51 odsto ukupnog broja deonica Telekoma Srbije, najprofitabilnije kompanije u zemlji, Vlada Srbije izbegla je da stavi u povlašćeni položaj Deutsche Telekom, koji već poseduje deo srpskog Telekoma, objavio je danas londonski BBC.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.