DO NOVE GODINE STIŽU NOVE BESPLATNE AKCIJE

Izvor: Kurir, 15.Okt.2010, 08:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DO NOVE GODINE STIŽU NOVE BESPLATNE AKCIJE

BEOGRAD - Do „Novaka“ stižu besplatne akcije! Oko 4,8 miliona građana dobiće besplatne akcije Telekoma, Aerodroma i Akcionarskog fonda do kraja godine, rečeno je Kuriru u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja.

Ukupna vrednost tih papira je nešto veća od sto evra. Vrednost portfelja Akcionarskog fonda trenutno iznosi 17 milijardi dinara, što znači da će svakom od 4,8 miliona građana pripasti >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << akcije u vrednosti od oko 35 evra. Pored toga, „Siti grupa“ procenila je da kompanija Telekom vredi 2,43 milijarde evra, što znači da će građanima pripasti akcije u vrednosti od oko 75 evra.

Ako se uzme gruba procena da Aerodrom „Nikola Tesla“ vredi 200 miliona evra pokaže tačnom, svaki od 4,8 miliona građana će se od akcija ove kompanije ovajditi za 6,25 evra. Prosta računica kaže da će do Nove godine građani dobiti akcije u vrednosti od 116 evra. Međutim, nadležni kažu da će Vlada odlučiti koliko će akcija biti podeljeno građanima.

- Broj i nominalna vrednost akcija zavisiće od procene vrednosti kapitala svakog preduzeća, a konačnu odluku o broju i nominalnoj vrednosti akcija koje će građani dobiti doneće Vlada Srbije - rečeno je Kuriru u Ministarstvu ekonomije.

Pored besplatnih akcija javnih preduzeća, građani će iz Akcionarskog fonda dobiti besplatne akcije već privatizovanih preduzeća.

- Građani će moći da trguju na berzi ovim akcijama, ali koje će država i otkupiti kad sakupi dovoljno novca od prodaje akcija pojedinačnih preduzeća koja se nalaze u vlasništvu Akcionarskog fonda - objašnjavaju u Ministarstvu ekonomije.

Dušan Belanović, direktor Informativne službe u Agenciji za privatizaciju, kaže da će građani iz Akcionarskog fonda dobiti objedinjene akcije svih privatizovanih preduzeća.

- Zbog toga što je država vlasnik malog procenta akcija u tim preduzećima, akcije ne mogu biti podeljene na 4,8 miliona građana, već će svi oni dobiti objedinjenu akciju - objašnjava Belanović.

Besplatne akcije Elektroprivrede Srbije građani će ipak morati da pričekaju, pošto će one biti podeljene tek tokom naredne godine.

Vlada prodaje 51 odsto Telekoma

Vlada Srbije odlučila je juče da proda 51 odsto akcija Telekoma Srbija na međunarodnom tenderu, prenosi Beta. Ukupna vrednost Telekoma procenjena je na 2,43 milijarde evra, a Vlada će odrediti minimalnu cenu za prodaju akcija Telekoma.

Vlada je donela odluku i o prenosu besplatnih akcija Telekoma na građane Srbije i bivše i sadašnje zaposlene u toj telekomunikacionoj kompaniji. Zaposleni i bivši zaposleni Telekoma moći će da dobiju akcija u maksimalnom iznosu do 6,52 odsto procenjene vrednosti kompanije.

Šta smo dobili     Šta dobijamo

Kompanija    Vrednost    Kompanija    Vrednost  

NIS, pet akcija    2.500 dinara    Akcijski fond    oko 35 evra

Privatizacioni fond    1.700 dinara    Telekom Srbija    oko 75 evra

Aerodrom    oko 6,25 evra
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma,   Nova godina

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.