Uništeni predajnici Telekoma na Kosmetu, čeka se protiv-akcija

Izvor: Vesti-online.com, 26.Sep.2010, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uništeni predajnici Telekoma na Kosmetu, čeka se protiv-akcija

Centralni Kosmet, Kosovsko pomoravlje i Sirinićka župa od jutros su bez signala Mobilne telefonije Srbije, a pre podneva signal je nestao i u Goraždevcu. Tim povodom iz Telekoma Srbija najavljuju da će u cilju zaštite svoje imovine intenzivirati akciju zasnovanu na jakim pravnim dokazima o imovini.

Koordinator tehnike izvršne jedinice Kosova i Metohije pri "Telekomu" Ilija Ivanović izjavio je Tanjugu da su radnici Kosovske telekomunikacione agencije (KTA), uz pomoć pripadnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Kosovske policijske službe, jutros, oko šest časova onesposobili predajnike "Telekoma Srbije" u Gračanici, Štrpcu i Kosovskom pomoravlju, gde je nestao i signal fiksne telefonije.

Bez signala srpskih operatera ostale su sve sredine u opštini Peć, što je bila jedina komunikacijska veza između Srba u toj opštini.

"Činjenica da je isključenje obavljano u ranim jutarnjim satima, sa fantomkama na glavi i puškama na gotovs, najbolje oslikava hrabrost onih koji nam uskraćuju pravo na komunikaciju sa svetom, a samim tim i pravo na normalan život", saopšteno je iz opštine Peć.

Srbi iz ovog regiona apelovali su na predsednika i premijera Srbije, kao i na predstavnike Ministarstva za Kosmeto, da ulože autoritet i sva demokratska sredstva kako bi se ovaj problem rešio u intresu Srba na Kosmetu čija su prava ovim poslednjim činom dovedena do ponora, dodaje se u saopštenju.

Signal "Telekoma" jedino je još dostupan na severu Kosmeta.

Zamenik komandira stanice policije u Gračanici Rama Krueziju izjavio je da policija iz Gračanice nije učestvovala u akciji isključenja dva predajnika srpske mobilne telefonije u ovom mestu, koju su sproveli predstavnici kosovske regulatorne agencije.

Krueziju je KiM radiju rekao da je akcija isključenja predajnika mobilne i fiksne telefonije u Gračanici završena oko 8 časova i da je situacija u tom mestu mirna.

"Akciju je sprovela Regulatorna agenica, uz asistenciju specijalnih jedinica Kosovske policije. Mi smo tu samo u obezbeživanju javnog reda i mira", rekao je Krueziju.

On je dodao da incidenata tokom isključenja predajnika nije bilo.

Privremene kosmetske vlasti su nekoliko puta tokom ove godine onesposobljavale predajnike mobilnih operatera iz Srbije tvrdeći da nemaju licencu za rad.

"Telekom Srbija" je saopštio da potpuno legalno i legitimno pruža usluge na teritoriji cele Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju, kao i da od prvog dana poslovanja radi sa odgovarajućom licencom, za koju je 1997. godine nadležnim državnim organima platio 125 miliona maraka.

Telekom Srbija je danas najavila, povodom uništavanja njene imovine na Kosovu i Metohiji i namere kosovskih vlasti da je prodaju, da će u cilju zaštite intenzivirati pravnu akciju sprečavanja te prodaje, zasnovanu na jakim pravnim dokazima o imovini.

Ti pravni dokazi se temelje, između ostalog i na finansijskim izvestajima takozvane "Pošte i Telekoma Kosova" u kojima se ukazuje na spornu imovinu.

"Nasilna akcija nad opremom mobilne i fiksne telefonije Telekoma Srbija na Kosovu i Metohiji je anticivilizacijska i protivpravna i usledila je u trenutku kada ceo svet ohrabruje početak dijaloga Beograda i Prištine", navedeno je u saopštenju.

To pokazuje koliko je veliki problem onih koji su u Prištini poželeli da hitno prodaju takozvanu "Poštu i Telekom Kosova", uključujući i otetu imovinu Telekoma Srbija koja im ne pripada.

"Što se tiče naših korisnika i zaposlenih na Kosovu i Metohiji, Telekom ih neće napustiti kao što ih nismo napustili ni 1999, niti marta 2004. godine, niti ovog proleća. Učinićemo sve da im ponovo obezbedimo usluge neophodne za komunikaciju, po domaćim tarifama i bez međunarodnog pozivnog broja", navedeno je u saopštenju.

Bez signala MTS-a ostala je i Metohija jer su danas predajnik u Goraždevcu isključili predstavnici kosmetske Regulatorne agencije za telekomunikacije.

Predstavnici srpske opštine Peć saopštili su tim povodom da je ovim činom odsečen jedini komunikacioni kanal sa ostalim delom Srbije i da se radi o nedemokratskom činu privremenih kosmetskih institucija koji ide na štetu svih građana srpske nacionalnosti.

Ivanović je kazao da postoje naznake da će slična akcija uslediti na brdima iznad Zubinog Potoka na severu Kosova.

Srbi u Gračanici sa ogorčenjem gledaju na akciju kosmetskih vlasti, optužujući ih da ovim činom "pokazuju da nemaju nameru da omoguće normalne uslove za život", pošto su Srbi uglavnom vezani za službe čije su centrale u Beogradu.

Srbi u centralnom delu Kosmeta su, kako su kazali, nakon vremena normalnog funkcionisanja mobilne telefonije Srbije, ponovo prinuđeni da koriste mrežu kosmetskih operatera mobilne telefonije, čije su usluge neuporedivo skuplje od usluga MTS-a.

Domovi zdravlja u selima oko Gračanice su ostali i bez signala fiksne telefonije, čime je i onemogućena i komunikacija sa službom hitne pomoći.

Fiksna telefonija radi danas jedino u Gračanici, ali je iz te - najveće srpske sredine centralnog Kosmeta uklonjen i predajnik mobilne telefonije Srbije, instaliran na objektu lokalnog PTT-a Srbije, koji u prethodnoj akciji nije diran.

U Gračanici dan protiče mirno nakon jutrošnje akcije privremenih kosmetskih vlasti.

U stanici kosmetske policije u Gračanici je Tanjugu rečeno da nema nikakvog okupljanja žitelja zbog akcije montera RAT-a. "Dan protiče mirno. Uobičajen za nedelju u Gračanici, gde su ulice u većini prazne", rekao je Tanjugu zamenik komandira stanice policije Rama Krueziu.

On je kazao da tokom akcije RAT-a i specijalnih jednica policije na demontiranju antena mobilne telefonije Srbije nije bilo problema, niti otpora žitelja Gračanice i okolnih srpskih sela.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je danas da akcija isključenja signala srpskih operatera mobilne i fiksne telefonije u pokrajini destabilizuje srpsku zajednicu i da može dovesti u pitanje početak pregovora o Kosovu i Metohiji.

On je naglasio da Albanci nisu sami krenuli u onesposobljavanje predajnika srpskih operatera telefonije na Kosovu i Metohiji i da za to imaju podršku dela međunarodne zajednice koji nije zainteresovan da dođe do početka dijaloga Beograd-Priština.

Ivanović je naglasio da su današnji događaji na Kosovu i Metohiji loš uvod za pregovore o južnoj pokrajini koji se najavljuju.

Direktor Doma zdravlja u Gračanici Rada Trajković izjavila je danas da je isključenje predajnika mobilne telefonije nehuman gest i predstavlja miniranje napora Evropske unije (EU) da otpočne dijalog Beograda i Prištine.

Ona smatra da akcija Regulatorne agencije predstavlja i odgovor na govor predsednika Srbije Borisa Tadića na Generalnoj skupštini UN u kojem je zamolio svetske lidere da pomognu u sprečavanju represije nad Srbima na Kosovu i Metohiji kako bi se očuvalo faktičko stanje na terenu i sprečila destabilizacija, prenosi KIM radio.

"Kako će EU na ovu provokaciju odreagovati ostaje da se vidi, ali liderstvo u Prištini moralo bi da bude svesno i odgovorno s obzirom da se zna koliko je EU uložila na Kosovu i koliko se albanske dijaspore nalazi u Evropi", rekla je Trajković.

Ona je rekla da će Dom zdravlja u Gračanici naći odgovor na ovaj "nehuman gest i izazov".

Trajković je zamolila pacijente da ne strahuju, jer se uvode dežurstva, i u Domu zdravlja, a ne samo u Hitnoj službi.

Trajković je dodala da su odmah profunkcionisali i telefoni lokalne mobilne mreže čiji su brojevi objavljeni na sajtu Doma zdravlja Gračanica.

Kosovski analitičar Nedžmedin Spahiu izjavio je danas da isključenjem signala mobilne i fiksne telefonije srpskih operatera na Kosovu, Priština želi da obezbedi bolju poziciju pred početak dijaloga s Beogradom.

Pitanje telekomunikacija naći će se na dnevnom redu razgovora Priština - Beograd i akcija Regulatorne agencije za telekomunikacije je u službi obezbeđivanja bolje početne pozicije Kosovu, ali i argument više da treba da se razgovara o tzv. tehničkim, a ne statusnim pitanjima, rekao je Spahiu.

"Ovakav razvoj situacije je pokazatelj da je Beograd primoran da razgovara o tehničkim pitanjima, a ne statusnim na kojima insistira. U suprotnom, Srbija će pokazati da nije zainteresovana za probleme svojih sunarodnika koji žive na Kosovu", smatra on.

Spahiu smatra da su tehnički razgovori veći interes Prištine, nego Beograda, potkrepljujući tu tvrdnju da građani Kosova ne mogu u Srbiji voziti automobile s kosovskim registarskim oznakama, ići sa kosovskim ličnim kartama i slično, što nije slučaj sa Srbima na Kosovu.

Euleks smatra da je pitanje operatera telefonije na Kosmetu komercijalne prirode i da ga ne treba politizovati, izjavio je za KiM radio službenik te misije za štampu i javne informacije Hans Kristijan Klasing.

Prema njegovim rečima, telekomunikacije na Kosovu nisu deo mandata Euleksa, već je to pitanje u nadležnosti vlasti u Prištini.

"Sve zainteresovane strane moraju da vode računa da se prilikom ovakvih akcija ne poremeti život običnih ljudi", rekao je Klasing, prenosi KiM radio.
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

"TELEKOM": SPREČIĆEMO PRODAJU IMOVINE NA KOSOVU

Izvor: Kurir, 26.Sep.2010

BEOGRAD - "Telekom Srbija" je danas najavila, povodom uništavanja njene imovine na Kosovu i Metohiji i namere kosovskih vlasti da je prodaju, da će u cilju zaštite intenzivirati pravnu akciju sprečavanja te prodaje, zasnovanu na jakim pravnim dokazima o imovini...Ti pravni dokazi se temelje, između...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.