Ugroženo ustoličenje patrijarha Irineja?

Izvor: Vesti-online.com, 26.Sep.2010, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugroženo ustoličenje patrijarha Irineja?

Eparhija raško-prizrenska i kosovsko-metohijska najoštrije je osudila akcije uništavanja baznih stanica fiksne i mobilne telefonije Telekoma Srbije širom Kosova i Metohije.

Pokretanjem ove akcije, nekoliko dana pre ustoličenja patrijarha srpskog Irineja u manastiru Pećka Patrijaršija, prištinske vlasti šalju nedvosmislenu poruku srpskom narodu da nije dobrodošao na Kosovo i Metohiju, jer nije teško pretpostaviti koliko će se ove mere negativno odraziti na pripremu samog >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << čina ustoličenja, navodi se u saopštenju Eparhije.

Eparhija raško-prizrenska i kosovsko-metohijska apeluje na međunarodne predstavnike da zaustave ovu nehumanu akciju koja ozbiljno narušava bezbednosnu situaciju i međunacionalne odnose na Kosovu i Metohiji.

"Sva pitanja, pa i pitanje telekomunikacija moraju se i mogu rešavati jedino dijalogom, na koji se Srbija obavezala svojim predlogom rezolucije u Ujedinjenim nacijama, što je jednoglasno prihvaćeno od strane međunarodne zajednice", zaključuje se u saopštenju Eparhije.

Prištinska vlada povukla je odluku o zabrani posete srpskih zvaničnika Kosovu i Metohiji, povodom ustoličenja Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja u Pećkoj patrijaršiji, 3. oktobra, izjavio je zamenik kosovskog premijera Hajredin Kuči.

Kuči je naglasio da "kosovska Vlada jedino traži poštovanje procedure traženja dozvole", dodavši da još nisu primili nijedan zahtev za izdavanje dozvole za posetu predsednika Srbije Borisa Tadića i ostalih zvaničnika.

Prema njegovim rečima, još nije donijeta nikakva odluka o tome da li će biti omogućeno prisustvo visokih državnih predstavnika Srbije na ceremoniji inaguracije patrijarha Irineja, prenosi prištinski list na albanskom jeziku "Koha ditore".

"U procesu smo konsultacija sa međunarodnim faktorom, tačnije preko grčke kancelarije, ali i sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), ali još nema konačne odluke", rekao je Kuči, naglasivši da je Evropska unija imenovala grčkog ambasadora za posrednika između vlade u Prištini i SPC.

On je rekao da sa šefom grčke kancelarije na Kosovu Dmitrisom Moskupulosom razgovara o mogućnostima Tadićeve posete.

Odluku o zabrani posjete zvaničnicima Srbije donio je prošlog meseca premijer Kosova Hašim Tači, obavestivši o tome i šefa međunarodne kancelarije Pitera Fejta, uz obrazloženje da su srpski zvaničnici zloupotrebili prethodne posete za političke izjave.
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.