UO Telekoma Srbije smanjio zarade

Izvor: B92, Tanjug, 02.Dec.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UO Telekoma Srbije smanjio zarade

Beograd -- Upravni odbor akcionarskog društva Telekom Srbija odlučio je da prihvati preporuku Vlade i smanji naknade članovima tog tela na nivo prosečnih zarada u Srbiji.

Sa 160.000 dinara, koliko se do sada plaćalo članstvo u Upravnom odboru, smanjene su na 34 hiljade dinara. Ovakvu odluku predložio je predsednik upravnog odbora Dragor Hiber, a za nju su glasali i predstavnici manjinskog akcionara OTE iz Grčke.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Inače, interesantno je da je u vreme kada je ministar u Vladi Srbije za telekomunikacije bio Dragan Todorović iz Srpske radikalne stranke, koja sada najviše kritikuje visoke plate, u Telekomu tada plata generalnog direktora bila 13.500 nemačkih maraka.

Predsednik Upravnog odbora je u to vreme bio Vlajko Stojiljković i primao je 15.000 nemačkih maraka.

Prosečna zarada u Srbiji u to vreme iznosila je oko 100 nemačkih maraka.

NIS obelodanjuje zarade?

A iz Naftne industrije Srbije juče je saopšteno da će predsednica Upravnog odbora NIS-a Biserka Jeftimijević-Drinjaković tražiti da se sa podataka o zaradama skine oznaka poslovne tajne.

U NIS-u ističu da ta kompanija nije javno preduzeće od oktobra 2005. godine, od kada posluje kao akcionarsko društvo, te da se poslovanje i zarade zaposlenih ne finansiraju iz budžeta.

U saopštenju je navedeno i da NIS "nije na teretu poreskih obveznika" Srbije, kao i da je "sadašnji menadžment kompanije nasledio sistem isplate zarada koji datira još iz 2006".

Tada je i odlučeno da zarada predsednika upravnog odbora, generalnog direktora, kao i svih drugih rukovodilaca i zaposlenih u NIS-u, bude poslovna tajna.

"Predsednica Upravnog odbora iniciraće donošenje odluke kojom se skida oznaka poslovne tajne budući da su ove odluke još na snazi. Važno je napomenuti da sadašnje rukovodstvo NIS-a nikada nije primalo bonuse, niti bilo kakve druge dodatne naknade iako je kompanija u ovom periodu poslovala sa značajnim dobitkom", navodi ta kompanija.

Brkić: Odluka za pohvalu

Ekonomski analitičar Miša Brkić kaže da je dobro da se javna preduzeća otvaraju.

"Ja mislim da je ta odluka za pohvalu, ako je upravni odbor i predsednica tako odlučila. Mislim da, što se tiče posledica po akcionarsko društvo, koje je u suštini u vlasništvu države – Republike Srbije, neće se ništa posebno dogoditi u poslovnom smislu”, smatra on.

"Jedino što će se građani uzbuditi kad čuju koliko zarađuju ne samo rukovodioci u NIS-u, nego koliko zarađuju i radnici i razni referenti”, očekuje Brkić.

U NIS-u navode da je novi menadžment, sa predsednicom upravnog odbora na čelu, koja je u ovoj kompaniji zaposlena tek mesec dana, izvršio značajnu racionalizaciju tako što su ukinuli više od 30 odsto menadžerskih ugovora koji su nasleđeni od prethodnog rukovodstva.

Takođe, ističu da su u velikoj meri smanjeni i ograničeni troškovi reprezentacije, sponzorstva, donacija i drugi slični rashodi.

Ilić: Prekontrolisati i "Železnice"

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić smatra da kontrolom poslovanja javnih preduzeća i primanja direktora i članova upravnih odbora, treba obuhvatiti i JP "Železnice Srbije", kojim je donedavno rukovodio kadar te stranke Milanko Šarančić.

"Sve treba da se ispita i da se proveri. Niko ne sme da ostane neiskontrolisan", rekao je Ilić na konferenciji za novinare u prostorijama stranke, dodavši da su stranke u vladajućoj koaliciji odgovorne za javna preduzeća.

Ilić smatra da i direktori i radnici u javnim preduzećima treba da imaju dobre plate precizirajući da "ne može biti odnos jedan prema sto", već da najveći rasponi plata u javnim preduzećima treba da budu jedan prema pet, odnosno da, ako radnik ima platu 20 hiljada dinara, direktor ne može imati više od sto hiljada.

Govoreći o ekonomskoj situaciji, Ilić je kazao da će delegacija Nove Srbije sutra razgovarati sa premijerom Mirkom Cvetkovićem i da će mu izneti stav te stranke o tome kako stabilizovati situaciju u Srbiji, zaštititi domaće prozvođače i prekinuti otpuštanje radnika.

Vučić: Javna preduzeća su partijski plen

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić rekao je da direktor Agencije za kontrolu letenja Nikola Stankov ima ubedljivo najveća primanja u Srbiji, oko 15.000 evra.

Vučić tvrdi da se stranke otimaju oko mesta u upravnim odborima zbog veoma velikih primanja, od kojih se te stranke i njihovi čelnici i izdržavaju.

"Videli biste, oni se ne bi otimali za mesto u upravnim odborima, od Aligrudića u Jatu do Dane Drašković u Telekomu, ma ne bi se oni otimali da je tamo primanje 10 ili 15 hiljada, pa da moraju da trče i lete kolima da stignu na sednicu upravnog odbora”, kaže Vučić.

"Ne, nego zato što su primanja ogromna. Pa dajte da ta primanja budu normalna, da budu moralna, da ljudi znaju šta plaćaju kod tih ljudi, kakav je to rad koji oni plaćaju. A ne da se iz toga finansiraju političke stranke i njihovi čelnici, samo tako ćemo imati normalnu državu”, poručuje on.

"Ja ne kažem da to treba da bude 10 ili 15 hiljada, ali dajte - ako date 120 hiljada, da se zna šta ko radi za te pare”, smatra zamenik predsednika naprednjaka.
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.