Telekom Srbije dematovao da postoje procene te kompanije

Izvor: S media, 25.Mar.2010, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Telekom Srbije dematovao da postoje procene te kompanije

Telekom Srbije negirao je da postoji procena vrednosti tog akcionarskog društva i da su potencijalni investitori prisutni u kompaniji.

Apsolutno su netačni navodi o proceni vrednosti Telekoma Srbija i da ju je provela bilo kakva konsultantska kuća na osnovu podataka o poslovanju iz 2009. godine, kako su preneli pojedini mediji, ističe se u saopštenju.

Beogradski dnevni list Politika je u današnjem izdanju objavio da je jedna od najpoznatijih svetskih konsultantskih >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << firmi iz SAD, čije se ime drži u tajnosti, procenila da Telekom Srbije vredi izmedju tri i tri i po milijarde evra.

Telekom Srbije, ističe se, najodlučnije demantuju i tvrdnje pojedinih medija da su predstavnici Dojče telekoma ili drugih potencijalnih investitora prisutni u srpskoj telekomunikacionoj kompaniji.

To bi, kako se navodi, bilo suprotno zakonu da se bilo kome dozvoli pristup kompanijskim aktima i dokumentaciji, bez adekvatne odluke akcionara - Javnog preduzeća PTT Srbija i grčke kompanije OTE.

Država Srbija je, preko PTT Srbija, vlasnik 80 odsto Telekoma Srbije, a preostalih 20 odsto je u posedu grčke kompanije OTE, čiji je većinski vlasnik Dojče telekom.

Telekom Srbije je pozvao medije da sve informacije koje se tiču tog telekomuniacionog preduzeća provere u samoj kompaniji, umesto da objavljuju netačne informacije iz nekompetentnih izvora.

"S obzirom da se radi o neistinitim informacijama koje mogu naneti ozbiljnu štetu našoj kompaniji i njenim akcionarima, prema odredbama Zakona o privrednim društvima i Zakona o tržištu hartija od vrednosti, još jednom upozoravamo na zakonsku obavezu i odgovornost za objavljene informacije", navodi se u saopštenju.

Vlada Srbije najavila je da će na sutrašnjoj sednici doneti odluku o tenderskoj prodaji 40 odsto akcija Telekoma Srbije, koje su u vlasništvu države.

Premijer Srbije Mirko Cvetković je ocenio da je taj procenat"odlično izabran" kako bi se dobila najbolja moguća cena, ali jeistakao da Vlada neće izlaziti sa procenama koliko vrede akcije koje će uskoro biti ponudjene na prodaju.



Cvetković: Pravi trenutak za prodaju Telekoma


Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas da se mora ići na privatizaciju Telekoma jer posle uvodjenja konkurencije u oblasti telekomunikacija nema smisla da država ostaje u konkurentskoj grani kao vlasnik.

Cvetković je novinarima u parlamentu rekao da ima smisla da država bude vlasnik kada postoji monopol, ali da je pravi trenutak za prodaju čim je otvorena konkurencija u fiksnoj i mobilnoj telefoniji.

"Ovaj sektor je najmanje bio pogodjen u krizi, a na izlasku iz krize pravi je trenutak da se to učini, s tim što ja očekujem da će transakcija da se realizuje tek krajem godine. Kad se svi ovi postupci obave ići ćemo podsticajno da delujemo na našu privredu kroz ulaganja u infrastukturu", rekao je Cvetković.

Premijer je naveo da je načelno dobro prodavati javna preduzeća zato što je država loš preduzetnik, a da je odlična i mudra odluka da se ponudi 40 odsto akcija Telekoma jer je to, kako je rekao, procenat koji obezbedjuje zdravu konkurenciju i transparentnost procedure.
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.