Stabilizacija po prodaji Telekoma

Izvor: B92, 03.Jan.2011, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stabilizacija po prodaji Telekoma

Beograd -- Građane Srbije u 2011. ne očekuje ekonomski boljitak, stabilizacija je moguća tek sa ulaskom novca od prodaje Telekoma, smatraju stručnjaci.

U Crvenom krstu navode da je povećan broj korisnika narodnih kuhinja sa 21.000 na skoro 30.000.

Sredstva od prodaje Telekoma i donekle od Fijata mogu doneti samo kratkotrajnu stabilizaciju i zaustavljanje inflacije, ocenjuje ekonomista Aleksandar Stevanović iz Centra za slobodno tržište.

"Priliv >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tih sredstava će se poklopiti sa predizbornim cikljusom. Naredne godine možemo očekivati dalji pad standarda. Početak godine ne obećava da će se promeniti trend iz 2010. i napraviti boljitak", kaže Stevanović .

Na kraju 2010 godine Socijalna karta Srbije izgleda ovako: milion građana evidentirano je kao siromašno, više od 700 000 građana nema posao, a od početka krize broj nezaposlenih se povećao za 200 000.

Generalna sekretarka Crvenog krsta Srbije Vesna Milenović kaže da je broj narodnih kuhinja povećan sa 59 na 70.

"Povećan je i broj korisnika narodnih kuhinja. Za namene otvaranja i održavanja narodnih kuhinja opredeljena su dodatna sredstva jer je procenjeno da će za njima biti potrebe", rekla je Milenović.

2010. bila je loša i za privrednike. Podaci koji su se mogli videti je da je u ovoj godini bez posla ostalo najmanje 50.000 preduzetnika i njihovih radnika. Pre samo dve godine plate u Srbiji je isplaćivalo 75 posto poslodavaca, danas tek 18,23 odsto.

Vrlo skromno odmrzavanje plata i penzija neće biti dovoljno da pokrije poskupljenja koja nas očekuju prvih dana Nove godine, a to su poskupljenja mleka, brašna, kafe, začina, slatkiša, vode, sokova, vina, sredstava za ličnu i kućnu higijenu.

Narednih dana za oko 20 dinara poskupeće cigarete kao i benzin zbog usklađivanja i rasta akciza, a u Beogradu su poskupele karte u gradskom prevozu.
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Stabilizacija po prodaji Telekoma

Izvor: Šumadija Press, 03.Jan.2011

Građane Srbije u 2011. ne očekuje ekonomski boljitak. Stabilizacija je moguća tek sa ulaskom novca od prodaje Telekoma, smatraju stručnjaci.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.