Izvor: B92, 01.Jan.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skuplje telefoniranje i grejanje

Beograd, Novi Sad -- Cena telefonskog impulsa u Srbiji od danas je viša 33 odsto i iznosi 47 para. U Beogradu i Novom Sadu je poskupelo grejanje.

Uprkos povećanju cena impulsa, "Telekom" navodi da u narednom periodu nisu predviđena nova poskupljenja telefoniranja. Takođe od danas, korisnicima ADSL-a biće povećana brzina protoka Interneta, a cena će ostati nepromenjena.

Sa Novom godinom, Beograđani su dobili i novu cenu grejanja, koje je od danas skuplje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za 36 odsto. Osim grejanja, poskupela je i topla voda, jer je cena te usluge povećana za 40 odsto.

Novi Sad: Grejanje skuplje za trećinu

Novosadska toplana od 1. januara podiže cenu grejanja za trećinu, tako da će Novosađani ubuduće za ovu uslugu plaćati nešto više od 66 dinara.

Većina Novosađana kaže da će im ovo poskupljenje opteretiti kućni budžet, ali svi očekuju da će moći da plaćaju grejanje po novoj ceni.

Novosadski gradonačelnik Igor Pavličić tvrdi da je poskupljenje bilo nezibežno zbog poskupljenja gasa.

Ni nova cena grejanja nije tržišna, kaže Pavličić, pa će Toplana i naredne godine biti dotirana sredstvima iz budžeta.

"Znate da je došlo do poskupljenja gasa za više od 60 procenata, što nas je dovelo u situaciju da, kad bi ostala ova cena grejanja, Toplana imala mesečne gubitke od oko milion evra. Na godišnjem nivou to je stravičan iznos", kaže Pavličić.

"Mi smo već iz budžetske rezerve morali da izdvojimo 300 miliona dinara, sada ćemo dati takođe znatnu sumu", dodao je gradonačelnik.

Ekonomisti smatraju da bi poskupljenja, ako do njih mora doći, trebalo razvući na više rata u toku godine kako bi ih građani lakše podneli.

Ovako će poskupljenje grejanja, uz najavu drugih poskupljenja u 2009, predstavljati veliki teret za Novosađane.

"To je naravno udar na cene, biće i na inflaciju, o kućnom budžetu da ne pričamo. Kako će građani na to odgovoriti, verovatno će kasniti sa plaćanjem, biće im teško da namire obaveze, i zaista će to, posebno u januaru, predstavljati veliki udar na kućni budžet", kazao je ekonomski novinar Vera Šoti.

Podizanje cene grejanja za trećinu možda neće biti i poslednje koje čeka Novosađane u novoj godini, pošto je Toplani ostavljena mogućnost da još jednom podigne cenu za pet odsto.

Osim toga, i prevoz će poskupeti za trećinu, pa će Novosađani kartu u gradskim autobusima plaćati 40, umesto dosadašnjih 30 dinara.
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.