Osvajanje tržišta dobrim idejama

Izvor: Blic, 11.Jul.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osvajanje tržišta dobrim idejama



Kupovinom većinskog dela jedne od najuspešnijih kompanija u BiH, vrednost „Telekoma Srbija" je znatno uvećana, a širenje poslovanja na BiH i Crnu Goru svrstalo nas je među najznačajnije regionalne telekom operatore u jugoistočnoj Evropi.


Rezultati poslovanja „Telekoma Srpske" za 2007. bili su izuzetno ohrabrujući i pokazali znatan rast po svim elementima - broju korisnika, prihodu od usluga, dobiti i obimu saobraćaja - kaže u intervjuu „EuroBlicu" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << generalni direktor „Telekoma Srpske" Predrag Ćulibrk.

„Telekom Srpske" je, kaže Ćulibrk, ostvario povećanje dobiti uprkos činjenici da su prošle godine, dolaskom na tržište RS i BiH, imali troškove za marketinške kampanje i stimulativne otpremnine.

„Naše poslovanje u prvoj godini bilo je u znaku intenzivnog prodora na tržište Federacije BiH, gde smo ostvarili zavidan uspeh", navodi Ćulibrk i dodaje da je nakon ulaska i uvođenja novog brenda - m:tel, zabeležen rekordan rast broja korisnika mobilne telefonije u BiH. „Kad se sumiraju prošlogodišnji poslovni rezultati, mislim da više zaista nema mesta dilemi da li je reč o dobrom poslu. Tržište BiH za nas predstavlja veliki izazov, i siguran sam da nas najveći poslovni poduhvati i uspesi tek očekuju", tvrdi Ćulibrk.

On podseća i na činjenicu da je „Telekom Srpske" za uspeh dobio i priznanja, poput nagrade za najbolju inostranu investiciju u BiH, koju su primili krajem prošle godine u Sarajevu od Agencije za promociju stranih investicija.

Kakvi su rezultati kompanije godinu dana posle privatizacije?

- Neposredno pre prve godišnjice nagradili smo milionitog korisnika u m:tel mobilnoj mreži. Naše usluge koristi i više od 360.000 klijenata u fiksnoj telefoniji i oko 47.000 korisnika internet servisa. Pokrivenost m:tel signalom je oko 99 odsto korisnika, 84 odsto teritorije i 95 odsto putnih pravaca BiH. M:tel trenutno ima najveći broj baznih stanica u BiH i najbolju pokrivenost GSM, GPRS i EDGE signalom. U mobilnoj telefoniji povećali smo tržišni udeo m:tela u BiH na 36 odsto, što je za čak tri odsto više u odnosu na period pre privatizacije. Zabeležen je rast prihoda za prvih šest meseci 2008. u odnosu na isti period 2007. za oko 25 odsto na nivou čitave kompanije. O potrebama naših mnogobrojnih korisnika svakodnevno se brine oko 2.500 zaposlenih.

Koliko danas vredi kompanija?

- Kompanija danas sigurno vredi više nego što je vredela godinu dana ranije. Koliki je to iznos, ne mogu da tvrdim pošto većinski paket akcija „Telekoma Srpske" i nije na prodaju. „Telekom Srbija" je došao na tržište BiH da bi dugoročno poslovao, a ne da bi unapredio kompaniju, a onda je preprodao nekom drugom. Ono što treba da se zna jeste da vrednost kompanije u regionu ne može da bude izraz onoga što pokazuje berzansko poslovanje, jer je ono kod nas i u okruženju još u fazi razvoja. Nije isto kad se prodaju pojedinačne akcije i kad se prodaje kontrolni paket akcija, koji danas ima „Telekom Srbija". Pošto „Telekom Srbija" ne planira prodaju 65 odsto svog udela u „Telekomu Srpske", stvarnu tržišnu vrednost kompanije trenutno nemamo.

Kako je u međuvremenu osavremenjeno poslovanje i šta vaši korisnici mogu očekivati?

- Neprestano obogaćujemo ponudu novim uslugama, tarifnim modelima i velikim izborom mobilnih telefona po ceni već od jedne marke. Prvi smo u BiH uveli uslugu kućne dostave mobilnih telefona - m:tel express za postpejd korisnike, kao i jedinstven način elektronske dopune pripejd računa posredstvom usluge m:dopuna. Poslovnim korisnicima nudimo paket usluga „Total ofis" pomoću kojeg mogu pristupiti internet sadržajima, elektronskoj pošti i poslovnim aplikacijama sa bilo kog mesta, ali i unaprediti poslovanje povezivanjem zaposlenih i udaljenih poslovnih lokacija. Što se tiče fiksne telefonije i internet servisa, planirana je izgradnja NGN mreže, odnosno mreže sledeće generacije koja će omogućiti pružanje novih naprednih servisa u fiksnoj telefoniji.

Započeti su značajni projekti na poboljšanju kvaliteta pristupnih mreža kao osnove za pružanje usluga širokopojasnog pristupa internetu, a do kraja godine na teritoriji RS sukcesivno će biti instalirano i oko 45.000 novih ADSL priključaka. Naši sadašnji i potencijalni korisnici ubuduće mogu očekivati, ne samo unapređenu ponudu prilagođenu njihovim potrebama i najsavremenija tehnološka rešenja, nego i podršku kulturi, sportu, obrazovanju i humanitarnim projektima.

Bez ozbiljnih šansi za četvrtog operatera

Da li su tri mobilna operatera mnogo za relativno malo područje BiH ili ipak ima mesta i za još jednog?

- Konkurencija i demonopolizacija svakako su podsticajni i za telekomunikacione operatere i za korisnike. Slobodno mogu reći da m:tel posluje u uslovima konkurentskog i vrlo liberalizovanog tržišta. Međutim, mislim da tržište BiH nije na takvom nivou razvoja da bi moglo dati ozbiljnu šansu četvrtom mobilnom operateru. Pre u nekoj daljoj perspektivi možemo očekivati pojavu virtuelnih mobilnih operatora, koji ne bi gradili skupu sopstvenu infrastrukturu, već bi usluge pružali iznajmljujući infrastrukturu postojećih mobilnih operatera.

Odlazni pozivi u Srbiji i Crnoj Gori besplatni

Koje povoljnije usluge danas koriste klijenti u RS i Srbiji i kakve mogu očekivati ubuduće?

- Novost je usluga elektronske dopune pripejd računa u Crnoj Gori. Naši korisnici mogu komunicirati bez ograničenja jer od 1. jula svoj pripejd račun mogu da dopune elektronski i u Crnoj Gori. Dolazni pozivi u mrežama m:tel Crne Gore i m:ts u Srbiji su besplatni, a cene odlaznih poziva formirane su po najnižim cenama rominga u BiH, pa tako iz mreža mt:s i m:tel Crna Gora, minut poziva prema mobilnim i fiksnim mrežama u Srbiji i Crnoj Gori, ali i prema m:tel mobilnoj i fiksnoj mreži, za postpejd korisnike iznosi 0,24 KM, odnosno 0,38 KM za pripejd korisnike. I dalje ćemo se truditi da našim korisnicima omogućimo da i na putovanjima komuniciraju gotovo kao kod kuće.
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.