NIN: Nemci kupuju Telekom Srbija

Izvor: Blic, 04.Mar.2010, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIN: Nemci kupuju "Telekom Srbija"

Državni paket akcija u "Telekomu Srbija" biće prodat na tenderu u oktobru ove godine, po početnoj ceni od milijardu evra, piše beogradski nedeljnik NIN. "Telekom Srbije" tvrdi da ni Javno preduzeće PTT Srbije ni grčki "Ote", kao vlasnici srpske telekomunikacine kompanije, nisu obavestili "Telekom" o nameri da prodaju deo svojih akcija. Nemački "Dojče telekom" nema komentar o navodima NIN-a.

List tvrdi da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << državni vrh Srbije doneo ovu odluku posle pregovora sa najozbiljnijim kupcem, "Dojče telekomom", koji preko grčkog "Otea", čiji je suvlasnik, već poseduje 20 odsto akcija srpskog operatera.

Načelan dogovor o prodaji putem tendera na jesen konačno je potvrđen prošle nedelje, tokom posete predsednika Srbije Borisa Tadića Berlinu. Iako početna cena nije utvrđena, kao ni tačan procenat državnog paketa akcija koji će se prodavati, kao najverovatnija pominje se prodaja 30 odsto plus jedna akcija po početnoj ceni od milijardu evra.

Toliko "Dojče telekomu" treba da dođu do većinskog paketa u toj kompaniji, što dalje znači i u "Telekomu Srpske" i crnogorskom "M:telu", čiji je vlasnik "Telekom Srbija", piše list. "Dojče telekom" kao suvlasnik u "Telekomu Srbija" ima pravo preče kupovine, zbog čega je dogovor sa Nemcima neminovan.

NIN piše da su ovim dogovorom završeni dugi pregovori, tokom kojih se kao moguća opcija pominjala i prodaja direktnom pogodbom bez tendera, s obzirom na to da pravo preče kupovine nemačkog partnera odvraća druge kupce i na javnom nadmetanju. Od direktne pogodbe se ipak odustalo, jer bi za to bio potreban ili međudržavni sporazum (kao za Naftnu industriju Srbije) ili neka vrsta leks specijalisa, navodi beogradski nedeljnik.

JP PTT i grčki OTE nisu obavešteni o prodaji Telekoma

"Telekom Srbije" saopštio je danas da ni Javno preduzeće PTT Srbije ni grčki "Ote", kao vlasnici srpske telekomunikacine kompanije, nisu obavestili "Telekom" o nameri da prodaju deo svojih akcija.

"Shodno tome ne sprovodimo bilo kakve aktivnosti u vezi sa tim", naveli su u "Telekomu Srbije".

"Telekom Srbije" je naveo da su u toku jedino pripremne aktivnosti oko podele besplatnih akcija građanima i zaposlenim i bivšim zaposlenima, kao i pripremne aktivnosti oko prenosa 80 odsto akcija "Telekoma" sa PTT-a na državu Srbiju.

Vlada Srbije trenutno ima 80 odsto akcija Telekoma Srbije, preko Javnog preduzeća PTT Srbije, a 20 odsto poseduje grčki "Ote".

U Ministarstvu za telekomunikacije Srbije agenciji Beta je rečeno da Vlada Srbije nije raspravljala o prodaji "Telekoma" i da zbog toga nemaju komentar o navodima NIN-a.

Dojče telekom bez komentara o kupovini Telekoma

Nemačka telekomunikaciona kompanija "Dojče telekom" nije želela danas da komentariše špekulacije o navodnoj kupovini Telekoma Srbije, nezvanično je

rečeno Dojče veleu u toj kompaniji.

"Naša strategija jeste postupno proširenje", kazao je redakciji Dojče velea na srpskom jeziku izvor u "Dojče telekomu" i posebno naglasio da je ta firma u Crnoj Gori već većinski vlasnik Crnogorskog telekoma, preko Mađar telekoma.

Tadić nije pregovarao o prodaji "Telekoma"

Kabinet predsednika Srbije Borisa Tadića demantovao je danas navode da se Tadić tokom prošlonedeljne posete Berlinu dogovarao o prodaji "Telekoma Srbija".

"Predsednik Tadić je u Bundestagu razgovarao sa predsednikom nemačkog parlamenta i nije imao sastanke sa bilo kojim predstavnikom Dojče telekoma", rečeno je Beti u kabinetu predsednika Srbije.
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nijemci kupuju Telekom Srbija

Izvor: Capital.ba, 04.Mar.2010

BEOGRAD, Državni paket akcija u Telekomu Srbija biće prodat na tenderu u oktobru ove godine po početnoj cijeni od milijardu evra, piše beogradski nedjeljnik NIN. List tvrdi da je državni vrh Srbije donio ovakvu odluku poslije pregovora sa najozbiljnijim kupcem Dojče telekomom, koji preko grčkog...

Nastavak na Capital.ba...

Nemci kupuju Telekom za mlrd. evra?

Izvor: B92, 04.Mar.2010

Beograd -- Državni paket akcija u "Telekomu Srbija" biće prodat "Dojče telekomu" na tenderu u oktobru, po početnoj ceni od milijardu evra za 30 odsto plus jednu akciju...Beogradski nedeljnik NIN tvrdi da je državni vrh Srbije doneo ovu odluku posle pregovora sa najozbiljnijim kupcem, "Dojče telekomom",...

Nastavak na B92...

Deutsche Telekom kupuje Telekom Srbije?

Izvor: Mikro - PC World, 05.Mar.2010, 10:37

Prema pisanju beogradskog nedeljnika NIN, državni paket akcija u Telekomu Srbija prodaće se na tenderu u oktobru 2010, po početnoj ceni od jedne milijarde evra. List tvrdi da je državni vrh Srbije doneo ovakvu odluku posle pregovora sa najozbiljnijim kupcem, kompanijom Deutsche Telekom, koji preko...

Nastavak na Mikro - PC World...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.