Kosovo: I dalje bez telefona

Izvor: B92, 27.Sep.2010, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo: I dalje bez telefona

Kosovska Mitrovica, Brisel -- Srbi na Kosovu južno od Ibra i dalje bez telefonskog signala. Iz Telekoma Srbija kažu da je nastavljeno uništavanje baznih stanica fiksne i mobilne telefonije.

"Koha ditore" piše da je razlog isključivanja i uklanjanja antena mobilne mreže formiranje virtuelne telefonije MVNO, namenjene lokacijama sa Srbima.

Koordinator tehnike Telekoma Srbije za KiM Ilija Ivanović je najavio da će Telekom Srbija u koordinaciji sa državom Srbijom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rešiti problem i pomoći Srbima da imaju telekomunikacione veze sa celim svetom.

Ivanović je rekao da je uništavanje baznih stanica fiksne i mobilne telefonije Telekoma nastavljeno na lokacijama koje su prekinute još u aprilu.

"Sem baznih stanica koje su uništene 23. aprila, juče je prekinuto još sedam baznih stanica na Kosovu, pa su bez signala za mobilne telefone ostali stanovnici Kosovskog Pomoravlja, centralnog Kosova, Štrpca i Goraždevca, a Kosovsko Pomoravlje i deo centralnog su i bez fiksne telefonije", rekao je on.

Prema njegovim rečima, Telekom će u koordinaciji s državnim organima Srbije rešiti problem, pa se očekuje da će i Srbi južno od Ibra ponovo imati telefonske veze i signal mobilne telefonije.

Novinar i član Republičke radio-difuzne agencije sa Kosova Živojin Rakočević kaže za B92 da južno od Ibra nema gotovo nikakvog telefonskog signala, osim na nekim područjima gde se probijaju signali mobilnih mreža iz Srbije, Makedonije, Crne Gore, pa čak i Albanije.

On objašnjava da je srpsko stanovništvo, s obzirom na to da žive u enklavama, teško prihvatilo prekid telefonskih komunikacija i da im je obesmišljena svakodnevica, pošto ne mogu da rešavaju nijedan osnovni problem.

Osim toga, kaže Rakočević, Srbi s Kosova imaju dodatnu dozu straha prema institucijama Kosova i sada osećaju da dolazi period institucionalnih napada na njih kao na grupu.

S druge strane, prištinski list „Koha ditore" piše da je glavni razlog isključivanja i uklanjanja antena mobilne mreže Telekoma Srbije u većem delu Kosova formiranje virtuelne telefonije MVNO slične operateru, koja će funkcionisati samo na lokacijama naseljenim Srbima.

Prema izvorima tog lista u Telekomu Kosova, u toku su pregovori između Regulatorne agencije za telekomunikacije (RAT), Američke ambasade na Kosovu i menadžmenta Pošte i telekoma Kosova (PTK) za lansiranje ovog virtuelnog operatera.

Pregovori su, prema navodima lista, počeli prošle nedelje, ali nije poznato kada će se završiti.

EU poziva na konstruktivan stav

Evropska unija je danas pozvala "sve činioce" u sporu oko ukidanja telefonske mreže za srpsko stanovništvo na Kosovu da "to pitanje reše u istom konstruktivnom duhu kakav je prevladao prilikom nedavnog usvajanja rezolucije o Kosovu u Generalnoj skupštini UN".

To je u Briselu saopštila Maja Kocijančič, portparolka Visoke predstavnice za spoljnu politiiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Maja Kocijančič je prenela i ocenu EU da "događaji tokom vikenda (na Kosovu) samo podvlače hitnost dijaloga Prištine i Beograda".

Predstavnica za štampu Ketrin Ešton je time odgovorila na pitanje kako gleda na upozorenja vlasti u Beogradu da ukidanje telefonske mreže kosovskim Srbima preti da ugrozi dijalog Beograd-Priština, za koji se naročito založila i uložila napor Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU.

Zamoljena da kaže kako gleda na pisanje prištinskog lista Koha ditore da su rušenje baznih stanica mobilne telefonije koju koriste Srbi, obavili radnici Kosovske agencije za telefoniju, uz zaštitu prištinske policije i podršku američke ambasade u Prištini, Maja Kocijančič je rekla da je dato saopštenje prvo kratko reagovanje na događaje na Kosovu.

Šutanovac: I životi mogu biti ugroženi

Ministar odbrane Dragan Šutanovac rekao je da ukidanje signala mobilne i fiksne telefonije Srbima na Kosovu ni na koji način ne doprinosi stabilizaciji regiona.

Šutanovac je, nakon otvaranja konferencije "Integracije Zapadnog Balkana u mrežu globalne bezbednosti", rekao da je veoma ogorčen zbog toga što se dopušta da se na potpuno necivilizovan način ljudima uskraćuje mogućnost komunikacije.

On je dodao da je mu je drago zbog toga što i predstavnici ambasada u Beogradu izražavaju nezadovoljstvo zbog tog čina.

Prema njegovim rečima, uskraćivanje telekomunikacija Srbima na Kosovu može ugroziti i ljudske živote, budući da je, na primer, onemogućen kontakt građana sa zdravstvenim ustanovama.

Jakšić: Problemi moraju biti rešeni što pre

Zbog isključenja telefona u subotu su usledili protesti Srba na Kosovu. Iz Ministarstva za Kosovo već je rečeno da ovaj potez može loše da utiče na buduće razgovore Beograda i Prištine.

Boško Jakšić, spoljnopolitički komentator "Politike", smatra da je isključivanje operatera na Kosovu „potreba za iskazivanjem identiteta i nacionalnog suvereniteta".

Jakšić smatra da to što se ovaj incident sada desio nimalo ne iznenađuje i samo predstavlja podsećanje na niz problema koje treba rešiti.

"Ako imamo u vidu da Kosovo trenutno nema pozivni broj, nego za mobilne telefone linije idu preko Slovenije ili Monaka, to što je to plasirano sada, kada se očekuju pregovori, apsolutno ne iznenađuje i samo je podsećanje na serijal problema koje treba raščistiti da bi se čitav problem na neki širi način rešio", kaže Jakšić.

On dodaje da probleme koji se tiču Kosova treba rešiti što pre.

"Očigledno je da zapadne zemlje ne posvećuju mnogo vremena nikome ovde na Balkanu, poenta je da problemi moraju biti rešeni veoma brzo i da to najavljena poseta Klintovone Beogradu potvrđuje, da nemamo mnogo vremena da rešimo probleme ili sednemo za pregovarački sto", kaže Jakšić.

Jakšić naglašava da bi sledeći pregovori trebalo da se razlikuju od svih prethodnih.

"Oni bi morali da se razlikuju u kvalitetu i konkretnosti. Prvi pregovori u Beču koji su se ticali načelnih pitanja od statusa do vizija i polazili i naših platformi koje su bile nebulozne, takvi pregovori se neće ponoviti i sve se svodi na suštinsko pitanje da se razgovara o životnim pitanjima Srba i Albanaca na Kosovu, a ja mislim da to jesu najbitnija pitanja koja određuju budućnost i ono što diplomatija voli da nazove stabilnošću regiona", kaže Jakšić.

"Poruka pred ustoličenje patrijarha"

Eparhija raško-prizrenska saopštava da prištinske vlasti šalju poruku srpskom narodu da nije dobrodošao na Kosovo i da će se ovo negativno odraziti na pripreme ustoličenja patrijarha Irineja.

Sve dodatno komplikuje i najava da bi predsednik i premijer Kosova želeli da prisustvuju ustoličenju. Veton Suroi, iz spoljnopolitičkog kluba iz Prištine, kaže za B92 da takvu nameru treba shvatiti pozitivno.

"Ja mislim da treba shvatiti pozitivno. Patrijarh je duhovni vođa i kosovskih Srba, pa tako predsednik i premijer imaju ne samo pravo nego i dužnost da budu tamo. Ja mislim da bi to išlu u duhu pomirenja", kazao je Suroi.
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.