Još jedna izolacija za Srbe na Kosmetu

Izvor: Politika, 23.Apr.2010, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još jedna izolacija za Srbe na Kosmetu

Demontiranjem 25 baznih stanica mobilnih operatera, oko 100.000 Srba u enklavama ostalo bez signala mobilne telefonije, kaže koordinator „Telekoma Srbije”

„Juče ujutru nešto posle sedam časova do zuba naoružani policajci i monteri iz Prištine sasvim su demolirali repetitor ’Telekoma Srbije’. Uzeli su sve što je moglo da se odnese, a na moje povike da uzimaju tuđe, samo su odgovorili da ja nisam smeo da dozvolim da se ilegalno postavi repetitor na crkvenom imanju. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Dovikivali su da će mi oduzeti aparat kojim sam slikao sve što su činili i na kraju sam bio prinuđen da im ga predam”, kaže za „Politiku” otac Zvonko, paroh crkve u Vrbovcu.

Nakon nasilnog isključenja repetitora oko 100.000 korisnika mobilne telefonije „Telekoma Srbije” i „Telenora” na području centralnog Kosova, Kosovskog Pomoravlja i Metohije, ostali su bez signala. Predstavnici Kosovske regulatorne uprave za telekomunikacije, uz asistenciju jakih specijalnih snaga Kosovske policijske službe, bez prethodne najave i obrazloženja, demontirali su, uništili i zaplenili opremu na 25 baznih stanica „Telekoma Srbije”.

Signal srpskih operatera sada imaju samo Srbi na severu KiM. „Politika” saznaje da su se građani na severu okupili i da dežuraju i čuvaju bazne stanice. Zbog prestanka rada mobilnih mreža u srpskim sredinama centralnog i drugih delova Kosova u blokadi je služba hitne medicinske pomoći, jer ne može da primi pozive pacijenata, niti da stupi u kontakt s ambulantama i bolnicama.

„Živeti u enklavi, a nemati komunikaciju s rodbinom, prijateljima, lekarom ili sa ljudima koji su do sada indirektno ili direktno pomagali opstanak srpskog življa, nemati kontakt sa predstavnicima Srbije, u krajnjem slučaju Ministarstvom za KiM, znači gašenje svake mogućnosti da Srbi tu ostanu”, komentarisao je juče ove događaje državni sekretar u Ministarstvu Oliver Ivanović.

Koordinator tehnike „Telekoma Srbije” – izvršne jedinice Kosova i Metohija Ilija Ivanović potvrdio je za „Politiku” da je demontirano 11 glavnih baznih stanica, koje predstavljaju čvorišta za distribuciju mobilnog signala na drugim baznim stanicama, pa je tako van funkcije još dodatnih 14 stanica.

„Prema informacijama s terena potpuno su uništene dve bazne stanice u Gušterici i Plemetini, a zaplenjena je oprema sa baznih stanica u Sušici, Babinom Mostu, Ranilugu, Vrbovcu, Novom Brdu i Prekovcu. Takođe su demontirane i sve bazne stanice na području opštine Peć”, navodi Ivanović naglašavajući da će se u narednim danima znati kolika je materijalna šteta.

U vladi Kosova kažu da nemaju ništa sa ovim potezima agencije. Portparol vlade Memlji Krasnići kaže za „Politiku” da je „regulatorna agencija za telekomunikacije Kosova nezavisna agencija koja o svojim potezima račune podnosi skupštini Kosova a nikako vladi”. Inače, i među kosovskim Albancima i njihovim funkcionerima mnogo je korisnika „Telekoma”, „Telenora” i VIP-a zbog jeftinijih impulsa (čak su pet puta skuplji impulsi kosovske mobilne telefonije 044 i 049).

Ministar za rad i socijalno staranje u kosovskoj vladi Nenad Rašić potvrdio je da su predstavnici kosovske regulatorne agencije za telekomunikacije isključili 14 baznih stanica mobilne i fiksne telefonije „Telekoma Srbije” i „Telenora” i da će danas isključiti i preostalih 10. On je za Tanjug rekao da su mu u agenciji naveli da su odlučni da eliminišu rad svih operatera bez licence.

Državni sekretar Ivanović kaže da su svi srpski operateri imali dozvolu nadležnih organa još mnogo pre 1999. godine i da su nastavili da rade po tim dozvolama, s obzirom na to da one nisu bile vremenski limitirane. „Kosovski Albanci u privremenim institucijama su pokušavali u nekoliko navrata da eleminišu te operatere time što će im rušiti stanice, antene ili jednostavno kidati vodove, ali smo do sada uspevali da otklonimo tu opasnost”, rekao je Ivanović.

B. R. – B. M. – M. A.

----------------------------------------------

Euleks se ne izjašnjava

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju juče je zahtevalo od Euleksa da zaustavi ovu nelegalnu akciju, da se vrati oteta oprema i u potpunosti zaštiti imovina mobilnih operatera.

Međutim, u toku jučerašnjeg dana nije stigla nikakva reakcija osim demantija da je Euleks na bilo koji način umešan u operaciju skidanja predajnika. Portparolka Euleksa Irina Gudeljević juče je potvrdila za „Politiku” da je Euleks upoznat sa saopštenjem ministarstva, ali da za sada nemaju nikakav komentar.

Državni sekretar Oliver Ivanović rekao je juče da je razgovarao s predstavnicima Euleksa i tražio da reaguju. „Oni se za sada drže rezervisano, a to može da bude motivisano mnogim razlozima. Prvo, nisam siguran da su oni baš sigurni u sebe i svoje sposobnosti da uvedu pravdu u ovu sferu. Oni tvrde da ne znaju ništa o tome, ali ja sumnjam da ovako ozbiljna akcija može da se sprovede bez znanja predstavnika međunarodne zajednice”, rekao je Ivanović.

B. M.

[objavljeno: 24/04/2010]
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.