Država prodaje udeo u Telekomu, gde uložiti novac

Izvor: Blic, 26.Mar.2010, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država prodaje udeo u Telekomu, gde uložiti novac

Vlada Srbije donela je odluku o tenderskoj prodaji 40 odsto akcija „Telekoma Srbija” koje su u vlasništvu države. Istovremeno, doneta je i odluka kojom od UO PTT Srbija traži da akcije koje poseduje u „Telekomu” prenese na državu Srbiju bez naknade.

Na čelu radne grupe, odnosno Komisije za javne nabavke za izbor savetnika, koja će pratiti ceo proces prodaje od početka do kraja, nalazi se Slobodan Ilić, državni sekretar u Ministarstvu finansija.

Ilić >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kaže za „Blic” da će radnu grupu konstituisati već početkom sledeće nedelje.

- Početkom nedelje usvojićemo i poslovnik o radu jer želimo da ovaj proces bude zakonit, transparentan i konkurentan. Ulazimo u proces odabira izbora javnog savetnika koji će nam pomoći da odredimo dinamiku prodaje - kaže za naš list Ilić.

Istovremeno, „Telekom” će uraditi onaj deo posla koji se tiče njihove radne dokumentacije.

Na pitanje kada će biti raspisan tender, Ilić odgovara da ne želi da licitira sa datumima i da će se to znati kada bude bilo vreme.

Premijer Srbije Mirko Cvetković ranije je rekao da će biti objavljen tender, a potom organizovana aukcija, ističući da će postupak biti sličan kao kod prodaje „Mobtela”. Još ranije, prvi čovek Vlade rekao je da će od novca dobijenog prodajom biti formiran fond za investiranje u značajne projekte infrastrukture.

Erik Berglof, glavni ekonomista Evropske banke za obnovu i razvoj, u intervjuu za B92 nije, međutim, mogao da odgovori na pitanje da li je pametno u ovom trenutku prodavati „Telekom”.

- S jedne strane, to je poželjno. Ovdašnji „Telekom” je jedna od retkih kompanija te vrste koje još nisu privatizovane. Tajming bi, naravno, mogao biti i bolji. Najvažnije kod takve odluke jeste osigurati da „Telekom” efikasno radi. To je važnije od trenutka u kome se prodaje - kaže on.
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.