Država ispustila zlatni rudnik

Izvor: Politika, 20.Jun.2009, 00:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država ispustila zlatni rudnik

Nakon privatizacije nikšićke pivare i crnogorskog „Telekoma”, ponovo aktuelne priče o tome da su prodati za male pare

Nikšić – U pivari „Trebjesa” do 1. jula akcionarima treba da se isplati više od tri miliona evra. Istovremeno, crnogorski „Telekom” će isplatiti 50 miliona evra na ime dividende. Izveštaj o poslovanju nikšićke pivare „Trebjesa” u sastavu In-Bev, evropske korporacije piva, potvrđuje dobit >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << veću od tri miliona evra u 2008. godini i podgreva priču da je ova firma, kao i „Telekom”, prodata za male pare.

Prvenac crnogorske industrije osnovan 1896. godine po nalogu crnogorskog knjaza Nikole Prvog Petrovića Njegoša je u godini kada je ovaj kolektiv slavio vek postojanja i sjajnih rezultata prodat belgijskoj kompaniji Interbru za oko 25 miliona nemačkih maraka. Početkom 1997. godine kompanija je preuzela upravljanje „Trebjesom” u kojoj je tada radilo više od 600 radnika sa prosečnom zaradom od oko 600 maraka. Danas je u pivari 264 radnika, sa platama od oko 700 evra. U minuloj godini ostvarena je proizvodnja 560.000 hektolitara piva ili 9 odsto više nego u 2007. godini. I u minuloj deceniji su od prodaje vlasnici fabrike piva ostvarivali dobit. Nje jedino nije bilo u 2002. godini kada se u pivari štrajkovalo 120 dana, zbog odbijanja poslovodstva da potpiše kolektivni ugovor.

Sada vlasnik pivare namerava da proda ovu fabriku, kao i preostalih 10 koje se nalaze u srednjoj Evropi.

Kolika će biti cena nikšićke pivare ostaje samo da se nagađa, ali je sasvim sigurno da će biti mnogo veća od one za koju je prodata Belgijancima. Grad je, međutim, izgubio prodajom pivare „Trebjesa”, jer je ova fabrika u gotovo jednom veku rada u Nikšiću uvek pomagala ovaj kraj i brojne ustanove. Novcem iz „Trebjese” građene su ulice, trotoari, pomagane škole i druge ustanove, kao i brojni sportski kolektivi. Nakon prodaje, presušile su velike donacije pivare. Ni obećanih 12 miliona maraka od 25 miliona, koliko je Vlada Republike Crne Gore dobila za prodaju pivare, namenjen za rekonstrukciju pruge Nikšić–Podgorica nije utrošeno za tu namenu. Gde su pare otišle, znaju oni koji su odlučivali o utrošku novca.

U crnogorskom „Telekomu” Skupština akcionara je odlučila da podeli 50 miliona evra akontacione dividende za 2009. godinu. Samo pre mesec dana, kako javljaju podgoričke „Vijesti”, akcionarima „Telekoma” je isplaćeno 9,8 miliona evra iz dobiti za 2008. godinu.

Nebojša Medojević, predsednik Pokreta za promene, komentarišući najavu isplate rekordne dividende u Crnoj Gori rekao je da pametne vlade ne prodaju tako olako firme kao što je „Telekom”. Radi se o pravom zlatnom rudniku. Novi vlasnik je platio 100 miliona evra, a do sada je već najmanje dva puta više zaradio. Drastično je smanjio broj zaposlenih, a zarade simbolično povećao tek nakon duge i teške sindikalne borbe. Upozoravali smo vladu da ne prodaje „Telekom”, jer se radi o monopolskom preduzeću u koje je uloženo više od 200 miliona evra i koje je u tehnološkom smislu već bilo pripremljeno za uspešno poslovanje, naveo je Medojević i podsetio da se privatizacijom ovakvih preduzeća pre demonopolizacije i deregulacije tržišta nanosi ogromna šteta državi, budžetu, korisnicima, a sva korist ide monopolisti i sa njim povezanim licima.

Rade Vukićević

[objavljeno: 20/06/2009]
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.