Žena predsednik Kosova: Ko je Atifete Jahjaga?

Izvor: S media, 07.Apr.2011, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žena predsednik Kosova: Ko je Atifete Jahjaga?

Zamenica direktora kosovske policije Atifete Jahjaga je prva žena predsednik Kosova i prelazno rešenje do novih predsedničkih izbora na Kosovu.

Jahjaga , koja je večeras izabrana za predsednika Kosova, u isto vreme je i prva zamenica direktora kosovske policije. Ima čin pukovnika i primljena je u kosovsku policiju odmah nakon njenog osnivanja. Do sada je obavljala mnoge zadatke i specijalizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << na Kosovu i u inostranstvu. Bila je na specijalizaciji iz oblasti bezbednosti i u SAD.

Poreklom je iz Djakovice. Udata je za Astrita Kučija. Nema dece i u izjavi deponovanoj u Agenciji za borbu protiv korupcije zabeleženo je da nema nikakve imovine osim automobila koji vredi 6.000 evra. Ima godišnje prihode u visini od 12.504 evra i kredit kod Prokredit banke u visini od 1.900 evra.

Kandidovanje Jahjage za predsednicu Kosova je rešenje pronađeno nakon trodnevnih pregovora američkog ambasadora Kristofera Dela s liderom Demokratske partije Kosova (DPK) Hašimom Tačijem i Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isom Mustafom, kao i bivšim kratkotrajnim predsednikom Kosova Bedžetom Pacolijem.

Istovremeno je postignut i sporazuma za izlazak iz "političkog grča" posle odluke Ustavnog suda da je prilikom izbora Pacolija za predsednika prekršena izborna procedura.

Jahjaga će, prema postignutom sporazumu, biti poslednji predsednik Kosova kojeg bira Skupština, jer su predviđene promene ustava koje će omogućiti da ubuduće predsednika biraju birači.

Deo sporazuma predstavlja i preciziranje rokova za izborne reforme i izmene ustava koje će odvesti Kosovo do novih izbora najmanje godinu dana pre isteka mandata.

Sve strane su se složile da se predsednički izbori održe najdalje šest meseci nakon usvajanja ustavnih promena, dok će parlamentarni izbori biti održani najdalje 18 meseci posle usvajanja izmena u Zakonu o opštim izborima.

Jahjaga, koja je ušla u istoriju kao prva žena predsednik Kosova, nema osiguranu podršku dve opozicione partije - Alijanse za budućnost Kosova (ABK) i pokreta "Samoopredeljenje", koje su bile isključene iz trodnevnih razgovora, koje je organizovao američki ambasador Del.

Iz ovog procesa je bio isključen i vršilac dužnosti predsednika Kosova Jakup Kras­nići koji je u sredu pokrenuo paralelne pregovore za izlazak iz krize.

Prištinska štampa prenosi da su predstavnici pokreta "Samoopredeljenje" i ABK iznenađeni političkim sporazumom, izrazivši ljutnju prema lideru DSK Mustafi, tvrdeći da je prekršio predizborno obećanje da neće ulaziti u političke dogovore sa Tačijem.

Predstavnici dve opozicione stranke ocenili su da je sporazumom "samo produžen život lošoj vladi". Njih je najviše iznenadio predsednik DSK Kosova Mustafa koji je, prema njihovom mišljenju, prekršio data predizborna obećanja da nikada neće ulaziti u bilo kakav politički dogovor s DPK i Tačijem.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.