Venecuela: Maduro optužuje opoziciju da „vodi prljavi rat“, a Kapriles se pomolio

Izvor: Vostok.rs, 15.Apr.2013, 11:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Venecuela: Maduro optužuje opoziciju da „vodi prljavi rat“, a Kapriles se pomolio

14.04.2013. -

U Venecueli se danas održavaju predsednički izbori. Detaljnije iz Karakasa javlja specijalni dopisnik „Glasa Rusije“.

Nacionalni izborni savet je saopštio da je završeno postavljanje 39018 glasačkih kutija na glasačkim mestima, koja će biti otvorena 14. aprila u 6 časova. Pravo glasa imaju 19 miliona građana zemlje.

Venecuela se sprema za izbor predsednika

Pobednik izbora određuje se prostom većinom glasova. Prema ustavu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Venecuele predsednički mandat traje 6 godina.

General Vilmer Barijentos, rukovodilac takozvanog Plana Republike, prema kojem se ostvaruje operativno rukovođenje i posmatranje za izborima, saopštio je da je u zemlji „potpuno mirno“, iako se prilikom takvih situacija uvek oseća napetost.

U susretu sa novinarima, general Barijentos je izjavio, da su „na sto posto na svim biračkim mestima postavljene mašine za elektronsko glasanje“, i „građani u punoj meri mogu da realizuju svoje pravo“.

U subotu 13. aprila počeo je sa radom pres-centar, koji je smešten u šatoru pored sedišta biračkog saveta. Preko 20000 nacionalnih i stranih novinara pratiće izbore novog predsednika Bolivarske Republike na narednih 6 godina.

Sa novinarima se srela i potpredsednik Nacionalnog izbornog saveta Sandra Oblitas, koja je pozdravila novinare i obavestila ih o punoj spremnosti za održavanje izbora.

Ovog puta bi želeli da rezimiramo – šta je urađeno u vezi nacionalne pripreme i međunarodne podrške. Do ovog trenutka, pet velikih nacionalnih organizacija spremne su da upute 3435 svojih posmatrača, koji su dobili akreditaciju i obezbeđeni su svime što je potrebno.

Što se tiče međunarodne podrške, 170 predstavnika se nalaze na mestima, koja su oni sami odredili za posmatračka mesta na izborima. Svoju aktivnost će ostvarivati i posmatrači iz UNASUR i UNIORE, koji upućuju 40, odnosno 30 predstavnika. Treba dodati ovoj listi i 240 zvaničnika, koji će predstavljati MERKOSUR.

Osim toga, stigli su i drugi gosti. Obično akreditujemo do 20 gostiju za svakog kandidata. Sada smo povećali ovaj broj do 40.

Za nekoliko časova pred početak glasanja propagandni napadi na predsednika ili druge kandidate ne doprinose mirnom toku glasanja, negativno utiču na rad Nacionalnog izbornog saveta. Ovo vreme, preostalo pred početak glasanja, potrebno je za uspostavljanje mirne atmosfere, potrebno je izbegavati neslaganja.

Ubeđeni smo, da će narod Venecuele po naredni put ispoljiti privrženost demokratskim principima.

Za predseničko mesto se bore sedam registrovanih kandidata. Međutim osnovna borba, kako ističu sociolozi, biće između dva kandidata: vršioca dužnosti predsednika Nikolasa Maduro i kandidata od opozicije Enrike Kaprilesa.

Pred same izbore Kapriles je minimalno zaostajao od Maduro, tako da oni imaju praktično podjednake šanse na pobedu, ističu posmatrači.

Specifičnost izbora u Venecueli

Maduro, koji sebe zove „sinom Čavesa“, stalno naglašava, da će u slučaju njegove pobede, a on u to ne sumnja, delo „bolivarske revolucije“ biti nastavljeno u interesu naroda Venecuele. Oslonac za Madura su siromašni društveni krugovi, za koje je Čaves tokom 14 godina vladavine dosta uradio: nivo siromaštva je smanjen sa 70% do 20%, sprovedeni su u život brojni socijalni progami, koji su usmereni na poboljšanje života običnih ljudi.

Kaprilesa podržava srednja klasa i znatan deo studentske omladine. On izjavljuje, da nastavljanje politike Čavesa ne obećava zemlji nikakvo dobro, a ukoliko postane predsednik – obezbediće povećanje plate odmah do 3000 bolivara ($476). Osim toga, Kapriles obećava da će prekinuti pružanje nepovratne pomoći drugim zemljama (posebno Kubi, koja dobija naftu iz Venecuele po veoma povoljnoj ceni), a sav prihod od nafte biće namenjen razvoju zemlje.

Nikolas Maduro je nekoliko sati pre početka glasanja nazvao aktivnost svojih političkih protivnika „prljavim ratom“. U socijalnoj mreži Twitter on je napisao, da mu zadnji dani predizborne kampanje liče na događaje od pre jedanaest godina – „Dan vojno-građanske revolucije“ (11-13. april 2002. godine) kada je prilikom pokušaja državnog udara Ugo Čaves gotovo na 48 sati bio sklonjen sa vlasti.

U jednom saopštenju on je istakao: „Upozoravam, u zemlji se vodi „prljavi rat“, koji se koordiniše iz Bogote, protiv La Paza (Venecuela) i protiv mene kao čoveka i predsednika“.

Izjave kandidata o potencijalnim planovima destabilizacije političke i ekonomske situacije u zemlji koje imaju krajnji desničari, što su ponovila zvanična javna glasila, nisu imale potvrdu.

Kandidat od opozicije Enrike Kapriles je dan uoči glasanja je proveo na odmaralištu na ostrvu Margarita, i o tome je saopštio u socijalnoj mreži.

Margarita, mi smo ovde, Deva Marija de la Valje zaštiti naš narod i blagoslovi Venecuelu –napisao je opozicioni vođa, koji je u petak uveče igrao košarku.

Viktor Suhov,

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori,   Izbori

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.