Uspon konzervativaca u Brazilu

Izvor: B92, 18.Okt.2014, 21:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uspon konzervativaca u Brazilu

Bez obzira ko pobedi na predsedničkim izborima u Brazilu, vladu te zemlje će formirati konzervativci.

Poznat po razuzdanoj karnevalskoj atmosferi i golišavim slikama s plaža Brazil može delovati kao liberalni bastion, ali su nelagoda zbog pogoršanja ekonomije i bezbednosti, kao i reakcije na gej prava, u toj zemlji podstakli uspon konzervativaca koji će oblikovati sledeću vladu bez obzira ko pobedi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na predsedničkim izborima.

Na opštim izborima početkom meseca skoro 60 odsto od 513 mesta u Nacionalnom kongresu otišlo je konzervativnim političarima.

Među njima su evangelisti koji se protive istopolnim brakovima i abortusu, tazkozvani "ruralisti" čija je agrarna politika u suprotnosti s ekološkim i urođeničkim organizacijama, kao i zastupnici "reda i zakona" koji traže oštrije mere u borbi protiv kriminala.

Uoči drugog kruga predsedničkih izbora 26. oktobra, nema sumnje da ti konzervativci pre podržati Aesija Neveša nego levičarku, dosadašnju predsednicu Dilmu Rusef. S druge strane, budući da Neveš dolazi iz Socijaldemokratske partije, niko od dvoje kandidata u drugom krugu nije socijalno konzervativan kao dominantan broj poslanika novog saziva Kongresa.

"Brazil je jedna od nekoliko latinoameričkih zemalja gde je parlament važniji od predsednika u smislu sveukupnih ovlašćenja u procesu odlučivanja", rekao je politički analitičar Tijago de Aragao koji dodaje da bi u slučaju sukoba, parlament nadvladao predsednika budući da prosto moze da ne glasa o pitanjima koja traži vlada.

Uprkos prividu na osnovu raskalašnih karnevala i atomsfere s plaža, Brazil je kao i druge latinoameričke države s većinskim katoličkim stanovništvom, socijalno konzervativno društvo. Prema nedavnim istraživanjima, više od 80 odsto Brazilaca se protivi ublažavanju restriktnivnih zakona o abortusu ili legalizaciji marihuane, dok se nešto više od 50 odsto protivi istopolnim brakovima.

Od povratka demokratije iz vojne diktature 1985. godine, predsednici i sudstvo su sprovodili naprednjačke programe dekretima ili presudama, kao u slučajuj očuvanja prašuma, presude visokog suda o dozvoljavanju istopolnih građanskih zajednica, ili programa kojim najsiromašnije porodice dobijaju određena mesečna primanja.

Te promene bi, međuutim, mogle biti opozvane zbog jačanja konzervativnih snaga.

Na društvenim pitanjima posebno insistira evangelistički blok. Mada većinu u Brazilu čine katolici, od 1970. njihov procenat je opao sa 90 na 65 odsto, dok je su protestanti s pet došli na 22 odsto.

U prvom predsedničkom mandatu Dilme Rusef, evangelisti su blokirali njen pokušaj da se promoviše tolerancija prema homoseksualcima nastavom u školama, dok su najglasnijeg protivnika gej prava Marka Felicijana uspeli da postave na čelo komisije parlamenta za ljudska prava, što je kritikovao i Amnesti internešnel.

Feliciano je na izborima 5. oktobra ponovo izbran za donji dom pošto je u izbornoj jedinici u Sao Paulu dobio skoro duplo više glasova nego pre četiri godine.

U Kongresu je povećan i broj "ruralista" tako da sada oko 200 poslanika podržava takav program koji je 2012. doveo do slabljenja zakona o zaštiti okoline, što je prema nekim stručnjacima, dovelo da se prošle godine za 29 odsto povećalo krčenje prašume u Amazoniji.

Najslabija od konzervativnih grupa je "Red i zakon" koji broji oko 20 poslamnika, ali bi mogao imati uticaja u bezbednosnim pitanjiam. Oni se zalažu za snažnije kazne mladima koji prekše zakone, a protive se liberalizaciji po pitnaju droga.

Ipak, u središtu uspona konzervativaca u Brazilu su evangelistički poslanici koji su uspeli da okupe ostale grupe iza svojih prioriteta - protivljenja svakom pokušaju legalizacije istopolnih brakova ili poboljšanju položaja pripadnika LBGT zajednice.

Aktivista iz organizacije za zaštitu gej prava Dinidade, kaže da se takve organizacije više ne bave toliko istopolnim bravkovima, već prosto usvajanjem zakona koji bi kriminalizovali diskriminaciju na osnovu seksualnog opredeljenja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.