Uspešne ruske žene ciljaju za predsednički položaj

Izvor: Vostok.rs, 04.Jun.2011, 22:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uspešne ruske žene ciljaju za predsednički položaj

04.06.2011. -

U Rusiji je nastao novi društveni pokret Odlikašice. On obuhvata samo najuspešnije predstavnice lepše polovine čoavečanstva. Jedan od ciljeva je pobeda na predsedničkim izborima 2018. godine.

Skeptičari nazivaju tu inicijativu smešnom i kao dokaz navode samu pojavu tog pokreta. Ona je počela od fleš-moba. Žene koje dele ideje svoje organizacije, organizovale su bal u belim >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << haljinama u znak čišćenja politike od prljavštine. Tom pokretu već žele da se priključe poznate glumice, muzičari, senatori, poslanice Državne dume. Sve one nameravaju da se bore za ravnopravnost s muškarcima i u socijalnoj sferi, i u politici, jer postoeće ženske organizacije se ponašaju suviše skromno, zato ne mogu da reše probleme, - ispričala je u intervjuu Glasu Rusije lider tog pokreta Olga Krištanovska.

Veoma je važno da bi udeo žena u politici porastao. U Ruskom društvu žene sačinjavaju 53 odsto, a u politici ih ima samo 6 odsto – to je malo. Želimo da bi se to promenilo, da bi žene različitih političkih stavova došle u politiku.

Odlikašice su žene koje su postigle uspeh u svom poslu. Međutim, kritičari imaju svoja obrazloženja: naprimer, glavna pokretačka snaga Odlikašica je neka elita. To je stav sociologa, doktora filozofskih nauka Instituta socijalno-ekonomskih problema stanovništva RAN Olge Zdravomislove.

Čudan akcenat na najbolje, selekcirane žene, koje su u svemu uspešne, koje ustvari nemaju svoje probleme osim problema da uđu u strukture vlasti. Nije razumljivo, ako je kod njih sve tako odlično, šta one znaju o životu drugih žena?

Posebno mesto u radu tog pokreta zauzimaju projekti imidža, narprimer, AntiBarbi, koji je pozvan da reanimira lik mlade ruske žene na Zapadu. Osim toga, Odlikašice nameravaju da stvore društveni savet, koji će kontrolisati ruske medije i braniti time interese žena i dece.

Simbol pokreta je petorica s plusom, a moto: Pređi na svetlu stranu. Bazirajući se na ideologiji uspeha i svega pozitivnog, Odlikašice nameravaju da reše odjednom sve probleme ruskih žena, koje su se, prirodno, prodrle u vlast. Međutim, za sada nemaju čak ni svoj sajt. Kontaktiraju sa auditorijumom isključivo preko Fejsbuka.

Izvor: Golos Rossii, foto: © Flickr.com/lanuiop/cc-by-nc-sa 3.0

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.