Upucan predsednički kandidat; Osvanuli snimci trenutka kada pada  VIDEO/FOTO

Izvor: B92, 10.Avg.2023, 06:11

Upucan predsednički kandidat; Osvanuli snimci trenutka kada pada VIDEO/FOTO

Ubijen kandidat na ekvadorskim predsedničkim izborima Fernando Viljavisensio.

Viljavisensio, inače poslanik nacionalnog parlamenta, napadnut je kada je napustio predizborni skup u Kitu.

Prema rečima člana njegove izborne kampanje, Viljavisensio je ulazio u svoj automobil kada mu je prišao nepoznati muškarac i pucao mu u glavu. On je lokalnim medijima rekao i da je u Viljavisensija pucano tri puta.

Zatim je došlo do razmene vatre između obezbeđenja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i napadača koji je pogođen s više metaka od kojih je preminuo.

Takođe, u pucnjavi ima i ranjenih među pristalicama ubijenog predsedničkog kandidata, ali tačan broj povređenih još uvek se ne zna.

Odmah je reagovao aktuelni predsednik Ekvadora Đuilemo Laso koji je naglasio taj zločin neće proći nekažnjeno.

Inače, prva runda predsedničkih izbora zakazana je za 20. avgust.

Viljavisensio je bio jedan od najžešćih kritičara bivšeg ekvadorskog predsednika Rafaela Koree i bila mu je određena kazna od 18 godina zatvora zbog klevete Koree. Kasnije je dobio politički azil u Peruu.

Bio je i nezavisni novinar koji je istraživao korupciju u prethodnih ekvadorskim vladama, nakon čega je ušao u politiku kao borac protiv korupcije.

U svom poslednjem govoru, pre nego što je ubijen, Viljavisensio je obećao okupljenima da će iskoreniti korupciji i zatvoriti "lopove" u zemlji.

Njegov saradnik Patrisio Zukilanda rekao je za AP da je dobio najmanje tri pretnje smrću pre pucnjave, koje je prijavio vlastima.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, Viljavisensio je imao podršku 7,5 odsto birača i bio je peti po popularnosti među predsedničkim kandidatima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.