U Tunisu predsednički izbori: Umrla prva dama, a među kandidatima dve žene i medijski mogul koji je trenutno u ZATVORU

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Sep.2019, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Tunisu predsednički izbori: Umrla prva dama, a među kandidatima dve žene i medijski mogul koji je trenutno u ZATVORU

Izbori su trebalo da budu održani u novembru, ali su pomereni nakon što je u julu umro prvi demomkratski izabrani predsednik

U Tunisu se danas održavaju drugi predsednički izbori od ustanka 2011. godine kada je sa vlasti zbačen Ben Ali.

Kandidatu je za pobedu potrebna većina glasova. Ukoliko nijedan kandidat ne dobije većinu u prvom krugu, dva kandidata sa najvećim brojem glasova ići će u drugi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << krug.

Tunis je pre osam godina svrgnuo autokratsku vlast u revoluciji koja je inspirisala pobune u Egiptu, Jemenu, Bahreinu, Libiji i Siriji. Na izborima učestvuje 26 kandidata, među kojima i dve žene.

Pažnja međunarodne javnosti, posebno arapskih zemalja, usmerena je na umerenu islamističku partiju Enahda. Građani Tunisa s pažnjom prate i sudbinu medijskog mogula Nabila Karuija, predsedničkog kandidata koji se nalazi u zatvoru zbog optužbi za pranje novca i utaju poreza, što on negira.

Među 26 kandidata su i premijer Jusef Čahed, kao i dva bivša premijera i predsednik. Ako niko od kandidata ne bude osvojio više od 50 odsto glasova u prvom krugu izbora, biće održan drugi krug glasanja. Prema Ustavu, predsednik Tunisa kontroliše odbranu, spoljnu politiku i nacionalnu bezbednost.

Bedži Kaid Esebsi, koji je dužnost preuzeo 2014. godine.

Esebsi je tokom svog mandata uspio da održi stabilnosti u zemlji. Dužnost predsednika trenutno obavlja predsednik parlamenta Mohamed Enaseur.

Parlamentarni izbori u Tunisu zakazani su za oktobar.

Supruga bivšeg tuniskog predsednika Bežija Kaida Esebsija preminula je danas, na dan kada se bira njegov naslednik na predsedničkim izborima, manje od dva meseca posle njegove smrti. Kadlia Farhat, Esebsijeva udovica, preminula je u 83. godini.

BONUS VIDEO: KAKO JE NASTAO GASTARBAJTER? Tog oktobra 1968... (VIDEO)
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.