Timošenkova uložila žalbu

Izvor: RTS, 16.Feb.2010, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Timošenkova uložila žalbu

Izborni blok Julije Timošenko podneo zahtev za poništenje rezultata predsedničkih izbora. Međunarodni posmatrači, među kojima je i OEBS, smatraju da su na izborima ispunjeni svi međunarodni standardi.

Ukrajinska premijerka Julija Timošenko, koja je poražena na predsedničkim izborima, danas je lično podnela zahtev da se ponište rezultati izbora, potvrđeno je u nadležnom sudu u Kijevu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Ukrajinska skupština (Vrhovna rada) odlučila je da izabrani predsednik države Viktor Janukovič zvanično preuzme dužnost i položi zakletvu na specijalnoj sednici parlamenta u četvrtak, 25. februara.

Za taj predlog glasala je većina od 238 od ukupno 450 poslanika, nakon što je Janukovič u drugom krugu predsedničkih izbora pobedio premijerku Juliju Timošenko.

Odlazeći predsednik Ukrajine Viktor Juščenko izjavio je da bi politika novoizabranog šefa države Viktora Janukoviča mogla da vrati Ukrajinu u vazalni položaj prema Rusiji.

Devet dana pre odlaska sa funkcije, Juščenko je na konferenciji za novinare rekao da su Janukovičevi planovi degradirajući za državu i da će loše uticati na evropski put Ukrajine.

Juščenko je osudio planove Janukoviča o učešću Rusije u ukrajinskom gasovodu i planove da se Moskvi odobri korišćenje crnomorske vojne baze.

Viktor Janukovič je ranije najavio da će voditi "uravnoteženu i pragmatičnu spoljnu politiku".

Timošenko je posle podne, u pratnji nekoliko poslanika iz njenog političkog bloka (BJT), uložila žalbu Vrhovnom upravnom sudu, koji je nadležan za ova pitanja. Portparol suda potvrdio je da je Timošenko podnela zahtev.

Štab Julije Timošenko tvrdi da poseduje video snimke i izjave svedoka kojima može da dokaže da je bilo falsifikovanja izbornih rezultata. Nakon predsedničkih izbora, ona odbila da prizna pobedu lidera opozicije Viktora Janukoviča i najavila da će sudu uložiti žalbu.

"Želim veoma jasno da kažem - Janukovič nije naš predsednik. Šta god se desilo u budućnosti, on nikada neće postati legitimno izabran predsednik Ukrajine", rekla je nakon izbora Timošenkova u televizijskom obraćanju naciji.

Aktulene predsednice ukrajinske vlade zahteva da njenu žalbu razmotri celokupan panel sudija Vrhovnog administrativnog suda, kao i da proceduru prenosi televizija.

Šef izbornog štaba Timošenkove Aleksandar Turčinov ističe da Timošenkova ima dokaze, i najavio i da će u postupku učestvovati mnogo svedoka, spremnih da posvedoče da je na izborima bilo nepravilnosti i dokažu da su rezultati namešteni u korist Viktora Janukoviča.

"To će uveriti javnost u transparentnost sudskih postupaka, a cela nacija moći će da čuje argumente i stavove obe strane", rekao je Turčinov.

Timošenkova, kao kandidat za predsednika na izborima, prema važećem zakonu ima pravo da se žali na rezultate glasanja, preneo je Itar-Tas. Nju će na sudu predstavljati bivši predsednik Leonid Kravčuk, bivši šef diplomatije Boris Tarasjuk i još četvorica članova parlamenta iz bloka BJT.

Međunarodni posmatrači, među kojima je i OEBS, smatraju, međutim, da su na izborima ispunjeni svi međunarodni standardi, prenose svetske agencije. Prema konačnim rezultatima, Janukovič je u drugom krugu predsedničkih izbora, 7. februara, pobedio Timošenkovu sa prednošću od 3,5 odsto, ili 890.000 glasova.

Janukoviču su na izboru za predsednika čestitali i predsednici Gruzije, SAD i Francuske, Mihail Sakašvili, Barak Obama i Nikola Sarkozi, kao i predsednik Evropskog parlamenta Jirži Busek. Ruski predsednik Dmitrij Medvedev čestitao je Janukoviču dva dana posle izbora.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Timošenko podnela zahtev da se ponište izbori

Izvor: S media, 16.Feb.2010

Ukrajinska premijerka Julija Timošenko, koja je poražena na predsedničkim izborima, danas je lično podnela zahtev da se ponište rezultati izbora, potvrdjeno je u nadležnom sudu u Kijevu. ..Timošenko je danas posle podne, u pratnji nekoliko poslanika i njenog političkog bloka, uložila žalbu...

Nastavak na S media...

Timošenko lično podnela zahtev sudu da se ponište izbori

Izvor: NaDlanu.com, 16.Feb.2010

KIJEV, 16. februara 2010. (Beta-AFP) - Ukrajinska premijerka Julija Timošenko, koja je poražena na predsedničkim izborima, u utorak je lično podnela zahtev da se ponište rezultati izbora, potvrđeno je u nadležnom sudu u Kijevu. Timošenko je u pratnji nekoliko poslanika iz njenog političkog...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.