Sudbinu kroje i mrtve duše

Izvor: Vesti-online.com, 09.Apr.2017, 18:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudbinu kroje i mrtve duše

Protesti koji se šire Srbijom posle pobede Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima ispostavili su vlastima zahtev za sređivanje biračkih spiskova u kojima je, kako su "Vesti" pisale, najmanje 800.000 nepostojećih birača.

Pokojnici, osobe koje imaju i 144 godine, mnoštvo stranaca s Bliskog istoka, a uz to i nesređeni podaci o dijaspori koja ima nepremostive prepreke da ostvari biračko pravo, problemi su koje svaka vlast ignoriše, a opozicija pominje deklarativno.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
Srbija ima 7,2 miliona stanovnika, od čega 5,9 miliona punoletnih. A u biračkim spiskovima ima neverovatnih 6,7 miliona glasača.

Tako ispada da Srbija ima manje od pola miliona dece do 18 godina, iako ih je zapravo 1,3 miliona. Ali i da više od 900.000 ljudi ne živi u Srbiji, a pri tom je svega njih 110.000 u biračom spisku.

Predsednik parlamentarnog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Ivan Kostić iz Dveri ukazuje da na taj način svaka vlast na izbore ide sa prednošću od skoro milion nepostojećih glasača, pa zato i neće da srede biračke spiskove.

- Hvala Bogu da su studenti samoinicijativno pokrenuli takav zahtev. Nadamo se njihovom uspehu, jer opozicija nije udruženo to tražila zbog netrpeljivosti nekih kandidata - otkriva Kostić za "Vesti".

On ističe da je bolja kontrola na izborima neophodna, kao i da se neprestano zalaže da dijaspora može nesmetano da ostvari pravo glasa.

- Zalažemo se za sređivanje biračkog spiska, ali odgovor na te poslaničke zahteve do danas nismo dobili, a vlast se oglušuje o Ustav, zakon i skupštinski Poslovnik. Naše zalaganje da se dijaspori olakša glasanje, takođe nije bilo na dnevnom redu, jer od 17 članova Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, svega je četvoro iz opozicije, pa većina odbacuje naše predloge - kaže Kostić koji se zalaže da se dijaspori omogući elektronsko glasanje.

Sa zahtevom za glasanje elektronskim putem, uoči predsedničkih izbora izašao je i Srpski Siti klub iz Londona, koji je pozvao rasejanje u 65 država sveta da izađe na birališta.

Član proširenog sastava Republičke izborne komisije (RIK) Ivan Ninić priču o predimenzioniranom biračkom spisku pokrenuo je nedavno u "Vestima".

On kaže da je prava cifra prekobrojnih nepoznata i da može da ide čak do 1,2 miliona nepostojećih birača.

- Imali smo situaciju da čovek koji je glasao 20 godina na jednom biračkom mestu sada nije u spisku, ili da mladić iz Italije dođe u domovinu, a da je neko već glasao umesto njega. I pored toga nadležna ministarka kaže da je spisak sređeniji nego ikada, pa ne verujem da će ga ažurirati - zaključio je Ninić.

- Na predsedničkim izborima u rasejanju je svuda odneo pobedu opozicioni kandidat Saša Janković, pa se bojim da vlast neće uraditi ništa kako bi dijaspori olakšala glasanje. Tako je i ranije bilo - tumači Ivan Kostić.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.