Izvor: Radio 021, 04.Okt.2020, 09:21

Šta ako predsednički kandidat u SAD umre ili se povuče iz trke?

Nijedan kandidat na američkim predsedničkim izborima nije do sada umro ili morao da se povuče iz trke ovoliko blizu izborima, ali hospitalizacija predsednika Donalda Trampa zbog virusa korona samo mesec dana pre izbora 3. novembra pokrenula je pitanja šta će se dogoditi ako do toga dođe.

Tramp ima 74 godine i trenutno ima Covid-19, dok Džo Bajden, njegov protivnik koji je navodno relativno dobrog zdravlja, ima 77 i najstariji je demokratski kandidat u istoriji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
Šta ako predsednički kandidat napusti izbornu trku? Izbori se odlažu?

To je malo verovatno. Datum izbora zakonska je kategorija i oni su uvek u utorak nakon prvog ponedeljka novembra. Oba doma Kongresa, i Zastupnički dom u kom većinu imaju demokrate i Senat u kom većinu imaju republikanci, morala bi da pristanu na odlaganje.

Čak i za vreme Američkog građanskog rata, izbori 1864. održani su po planu i Abraham Linkoln je osvojio drugi mandat.

Može li se kandidat zameniti?

I Republikanska i Demokratska stranka imaju pravila za to kako zameniti predsedničkog kandidata ako to bude potrebno.

U slučaju Republikanske stranke, 168 članova Nacionalnog odbora stranke moglo bi da glasa za izbor Trampovog zamenika.

Odbor bi mogao i ponovno sazvati nacionalnu konvenciju s više od 2.500 delegata da izaberu novog kandidata, ali zbog kratkog vremenskog roka to je verovatno neizvodivo. U oba scenarija bila bi potrebna većina.

Kod demokrata, novog kandidata biralo bi gotovo 450 članova Nacionalnog odbora stranke.

Može li kandidat-zamena da bude na listiću?

Verovatno ne.

Problem je u tome što su listići već odštampani i više od tri miliona Amerikanaca već je glasalo dopisnim putem.

Šta je sa kolegijumom izbornika (elektora)?

Iako su izbori opšti, za izbor predsednika potrebna je apsolutna većina od 538 članova kolegijuma izbornika.

U svakoj američkoj saveznoj državi osim dve, Nebraski i Mejnu, kandidat koji dobije većinu glasova birača u državi dobija sve njene glasove.

Ništa u ustavu ne obvezuje elektore da glasaju za ovog ili onog kandidata, ali Vrhovni sud presudio je u julu da bi države mogle da kazne tzv. neposlušne elektore koji ne budu glasali po volji većine birača.

Članovi kolegijuma izbornika okupiće se u svojim državama 14. decembra i glasati za predsednika i potpredsednika.

U slučaju da kandidat umre ili se povuče pre nego što elektori glasaju, stvari bi se mogle zakomplikovati. Tada se primenjuju zakoni pojedinih saveznih država, ali svaka stranka mogla bi u teoriji uputiti svoje elektore da glasaju za kandidata-zamenu.

Kongres će 6. januara 2021. godine potvrditi rezultate izbora, a pobednik će položiti zakletvu za predsednika 20. januara.

Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori,   Coronavirus

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

AMERIKA NA NOGAMA Šta ako kandidat za predsednika UMRE ovako blizu izborima? To se nikad nije desilo, a ovo su SVE OPCIJE

Izvor: Blic, 04.Okt.2020

Nijedan kandidat na američkim predsedničkim izborima do sada nije umro niti je morao da se povuče iz trke koja je tako blizu izbora, ali hospitalizacija predsednika Donalda Trampa zbog korona virusa samo mesec dana pre izbora 3. novembra pokrenula je pitanja šta će se dogoditi ako se to dogodi.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.