Slovačka: Gašparovič izabran zahvaljujući podršci premijera Ficoa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Apr.2009, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovačka: Gašparovič izabran zahvaljujući podršci premijera Ficoa

BRATISLAVA - Slovaci su u subotu u drugom krugu trećih direktnih predsedničkih izbora odlučili da će i narednih pet godina na čelu Slovačke stajati dosadašnji šef države Ivan Gašparovič.

Gašparovič je u drugom krugu osvojio 55,53 odsto glasova, a kandidat demohiršćanske opozije, bivša ministarka rada Iveta Radičova 44,47 odsto glasova, nezvanični su rezultati Ureda za satistiku posle >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prebrajanja svih glasova.

Odziv je bio veći nego u prvom krugu 21. marta i sada je na 5.919. birališta svoj glas izašlo da da 51, 67 odsto od registrovanih 4.339.257 birača, saopštio je ured. Zvanične konačne rezultate saopštiće u 10 časova Centralna izborna komisija.

Radičova je još noćas priznala poraz i pozvala sve da poštuju ishod izbora.

Analitičari ocenjuju da najzadovoljniji reizborom Gašparoviča može da bude premijer Robert Fico, jer se godinu dana uoči parlamentarnih izbora pokazalo da kandidat kome on lično i njegova stranka SMER pruže odlučnu podršku nema šanse da bude poražen. Fico je bezrezervno podržavao u kampanji Gašparoviča upozoravajući da je u vreme globalne krize potrebno da trougao premijer-predsednik parlamenta-šef države sarađuje bez trzavica.

"Raduje me odluka birača, pošto ću u teškim vremenima koja dolaze moći da se oslonim na najboljeg predsednika", kazao je noćas novinarima Fico.

Lideri pozicije, šef Slovačke demokratske i hrišćanske unije bivši premijer Mikulaš Dzurinda, podpredsednik Hrišćanskog demokratskog pokreta Danije Lipšic i liderr Stranke mađarske koalicije Pal Čaki upozorili su da Gašparovič presudne glasove ima da zahvali nefer izvlačenju mađarske karte.

Najmanji partner u vladi premijera Ficoa radikalna nacionalistička Slovačka narodna stranke platila je oglase u novinama u kojima je oklevetala Radičovu da nudi Mađarima na jugu autonomiju, te ako bude izabrana za šefa države kosovski scenario.

Na jugu Slovačke pojavili su se i leci sa sličnom sadržinom u kojima navodno Radičova nudi Mađarima autonomiju. Za nefer udarce je to oznacio noćas Dzurinda a lider slovačkih Mađara Čaki upozorio je da će način na koji je Gašparovič pobedio sigurno primetiti Evropska unija.

"Antimađarska karta koja je na vrlo primitivan način zloupotrebljena pred drugi krug gura slovačko društvo 15 godina natrag", kazao je Čaki.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.