Izvor: Radio 021, 16.Mar.2019, 09:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovaci danas biraju predsednika

U Slovačkoj se danas održavaju predsednički izbori, a prema anketama, među 13 kandidata vode Zuzana Čaputova i Maroš Šefčovič.

Čaputova je advokat s malo političkog iskustva, aktivistkinja za zaštitu životne sredine i žestoka kritičarka vlade. Ona se protivi zabrani abortusa i zalaže za prava homoseksualaca.

Maroš Šefčovič, potpredsednik Evropske komisije, iskusni je političar >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << koga podržava vladajuća stranka Smer-SD.

Odlazeći predsednik Slovačke Andrej Kiska, liberalni biznismen koji se ne slaže s vladom, podržao je Čaputovu i neće se kandidovati za drugi mandat.

Slovački predsednik ima po ustavu više protokolarnu ulogu, ratifikuje međunarodne sporazume i imenuje najviše sudije uključujući predsednika Vrhovnog suda, on je i glavni zapovednik oružanih snaga i ima pravo veta.

Ukupno 13 kandidata učestvuje na izborima za petog po redu predsednika Slovačke, a ako nijedan danas ne osvoji većinu, drugi krug će se održati 30. marta.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Slovaci biraju predsednika

Izvor: B92, 16.Mar.2019

U Slovačkoj se danas održavaju predsednički izbori, a prema anketama, među 13 kandidata vode Zuzana Čaputova i Maroš Šefčovič...Čaputova je advokat s malo političkog iskustva, inače, aktivistkinja za zaštitu životne sredine i žestoka kritičarka vlade, navodi AP...Ona se zalaže za prava...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.