Sarkozi protiv ostalih

Izvor: Politika, 11.Sep.2011, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sarkozi protiv ostalih

Posle Dominka Stros Kana u vrtlogu skandala obreo se drugi potencijalni rival Nikole Sarkozija na sledećim predsedničkim izborima: Dominik de Vilpen, nekadašnji francuski premijer i ministar spoljnih poslova

Novi, dramatični obrt u pripremama za francusku predsedničku trku: posle „političke likvidacije“ Dominika Stros Kana – pre navodne ljubavne afere sa sobaricom njujorškog hotela izgledni kandidat francuske građanske levice – u vrtlogu skandala obreo se >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Dominik de Vilpen, nekadašnji francuski premijer i bivši ministar spoljnih poslova.

Vilpen, Širakova nekadašnja desna ruka, pre svega kada je o odnosima sa inostranstvom bilo reči, najavio je kandidaturu na predsedničkim izborima sledeće godine kao nezavisni kandidat, ili kao čelnik u tu svrhu novoosnovane stranke.

Pariski advokat Rober Burži, poznat i kao „doktor politik“ optužio je u jučerašnjem intervjuu nedeljniku „Žurnal di dimanš“ Žaka Širaka i Dominika de Vilpena da su godinama, u kontinuitetu, primali mito od afričkih lidera – milione francuskih franaka, kasnije evra. „Koferi krcati gotovim novcem korišćeni su u razne svrhe, pre svega za finansiranje raznih izbornih kampanja“, objasnio je Burži i dodao: „Nijedan iznos tih, recimo, ,donacija’ nije bio manji od pet miliona franaka (oko 750.000 evra)... Po pravilu ,donacije’ su isplaćivane u tranšama od po petnaest miliona franaka (nešto manje od dva i po miliona evra).“

Da bi dokazao verodostojnost svojih optužbi, Burži je imenovao pet afričkih lidera koji su, zajedno, poklonili deset miliona dolara za Širakovu predsedničku kampanju 2002. godine: Abdulaja Vad (Senegal), Blez Kompoar (Burkina Faso), Loran Gbagbo (Obala Slonovače), Deni Sasu Ngeso (Kongo Brazavil) i Omar Bongo (Gabon).

Advokat, nekadašnji savetnik Širaka i Vilpena, a kasnije predsednika Nikole Sarkozija, nije propustio priliku da detaljno opiše kako su se odvijale primopredaje novca. Navodno, Žak Širak bi kuriru ponudio hladno pivo i zamolio ga da se udobnije zavali u fotelju dok je on kontrolisao svežnjeve novčanica i postavljao ih u stubove od po pet svežnjeva koje je, potom, zatvarao u svoj lični trezor. Vilpen, sve vreme prisutan, trljao je bradicu i pomno pratio dešavanje...“

Premda su detalji o ilegalnom finansiranju raznih izbornih kampanja degolista obelodanjeni u javnosti povodom sudskog procesa bivšem francuskom predsedniku Žaku Širaku koji je u toku, oni jednako, ako ne i teže terete Dominika de Vilpena. Potencijalnom rivalu Nikole Sarkozija u predsedničkoj trci iduće godine, Vilpenu se ne daju veći izgledi da postane novi predsednik Francuske. Po mišljenju merodavnih analitičara, međutim, mogao bi da mobiliše znatan broj birača u prvom krugu koji bi, po njegovoj preporuci, u drugom krugu glasali protiv Sarkozija.

Vilpen je posle pojavljivanja intervjua izjavio da je ovde reč i o revanšu francuskog predsednika njemu lično za njegovo svedočenje (i ulogu u razotkrivanju) poznate Klirstrim afere. U toku predsedničke kampanje 2004. godine, Sarkozi je bio umešan u skandal stranačkih crnih fondova, detaljno navedenih u zbirnoj listi luksemburških banaka „Klirstrim“.

Koliko su optužbe teške, i koliko bi uistinu mogle da naude bivšem predsedniku Širaku, i potencijalnom, novom predsedniku Vilpenu, za sada nije poznato: iz ministarstva pravosuđa još nije stiglo saopštenje o pokretanju eventualne istrage. Jasno je, međutim, da nova afera ide Nikoli Sarkoziju u prilog: sticajem okolnosti, ili s namerom, Vilpen, drugi predsednički kandidat (posle Dominika Stros Kana), gubi kredibilitet – pre nego što je izborna kampanja počela...

Miloš Kazimirović

objavljeno: 12.09.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.