Reformator Džoko Vidodo je novi predsednik Indonezije

Izvor: Blic, 22.Jul.2014, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reformator Džoko Vidodo je novi predsednik Indonezije

Reformatorski guverner Džakarte Džoko Vidodo pobedio je na predsedničkim izborima u Indoneziji, pokazali su konačni rezultati glasanja, objavljeni nekoliko sati pošto je njegov glavni rival, penzionisani general Prabovo Subjanto, saopštio da se povlači iz izborne trke.

Vidodo, zvani "Džokovi", osvojio je na izborima 9. jula 53 odsto glasova, a Subjanto 47 odsto, prenele su agencije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Vidodova pobeda predstavlja vrhunac meteorskog uspona bivšeg izvoznika nameštaja, rodjenog u sirotinjskoj četvrti, i veruje se da će obradovati investitore željne ulaganja u najveću privredu jugoistočne Azije.

Indonežani su na izborima birali izmedju dva sasvim različita kandidata - Vidodoa (53), koji oličava novu generaciju političara, bez ikakve veze sa erom Suhartoa, i Prabovoa (62), predstavnika "stare garde".

Vidodo je osvojio pristalice pošto se, kao guverner Džakarte, trudio da bude u neposrednom kontaktu s gradjanima i često je obilazio siromašne četvrti.

Prabovo, koji je u Suhartovo doba komandovao specijalnim snagama i koji je bio oženjen jednom od diktatorovih ćerki, privukao je, s druge strane, pristalice zapaljivim nacionalističkim govorima.

Penzionisani general je, nekoliko sati uoči objavljivanja zvaničnih rezultata, saopštio da se povlači iz izbornog procesa, koji je proglasio nedemokratskom, nepravičnim i nelegalnim zbog "masovne, strukturne i sistematske kradje glasova".

Vidodo je, s druge strane, tvrdio da je izborni proces bio transparentan, a s tom ocenom uglavnom se slažu i nezavisni analitičari.

U Indoneziji su, pred objavljivanje izbornih rezultata, bile pojačane mere bezbednosti iz straha od napetosti i eventualnog izbijanja nasilja, poput onog 1998. godine, kada je Suharto podneo ostavku posle masovnih demonstracija.

Više od 3.000 policajaca bilo je razmešteno oko sedišta izborne komisije u Džakarti, ulice u centru glavnog grada bile su zatvorene za saobraćaj, a još 250.000 pripadnika snaga reda rasporedjeno je širom zemlje.

Izbori su održani 9. jula, ali zbog položaja biračkih mesta na teritoriji najvećeg ostrvskog arhipelaga u svetu, brojanje glasova trajalo je duže.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Indonezija dobila novog predsednika

Izvor: B92, 22.Jul.2014

Džakarta -- Guverner Džakarte, Joko Vidodo, koji je osvojio Indonežane time što nastupa kao običan građanin, pobedio je na izborima za predsednika Indonezije...On je osvojio 53 odsto glasova, pokazali su konačni rezultati Izborne komisije, objavljeni u utorak...Prema tim rezultatima, ukupno je...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.