RT: Tajvanski „anti-kineski“ kandidat pobedio na predsedničkim izborima

Izvor: Vostok.rs, 14.Jan.2024, 00:01

RT: Tajvanski „anti-kineski“ kandidat pobedio na predsedničkim izborima

 
Lai Čing-te, poznat i kao Vilijam Lai, iz vladajuće tajvanske Demokratske progresivne partije (DPP) izabran je za novog lidera samoupravnog ostrva nakon predsedničkih izbora u subotu.
Lai, koji je ušao na izbore kao potpredsednik Tajvana, potvrdio je pobedu nakon što je kandidat koji predstavlja glavnu opozicionu stranku na ostrvu, Hou Ju-ih, priznao poraz. DPP, koja je tražila treći mandat na vlasti, odbacuje kineski suverenitet nad Tajvanom i tvrdi da ostrvo ima pravo na odvojeni identitet od kontinentalne Kine. Lai je izjavio da je odlučan da očuva mir preko Tajvanskog moreuza, ali je pozvao na jačanje odbrane samoupravne teritorije, kako bi odbio moguće pretnje iz Pekinga. Lai je proglašen pobednikom nakon što su delimični rezultati pokazali da je dobio 40,2% glasova, što je navelo Houa – kao i bivšeg gradonačelnika Tajpeja, Ko Ven-jea iz Tajvanske narodne partije – da se povuku iz trke. Aktuelnoj predsednici Tajvana Cai Ingven je ustavom zabranjeno da se kandiduje za treći mandat. „Svaki glas se ceni, jer je ovo teško zarađena tajvanska demokratija“, izjavio je Lai u subotu u južnom gradu Tajnanu pre nego što je dao svoj glas, prenosi Rojters. Kineska vlada opisala je Laija kao separatistu i odbacila je njegove pozive na razgovore o budućnosti Tajvana. Njegov rival Hou optužio je Laija da podržava nezavisnost Tajvana - dok Lai tvrdi da Hou drži propekinške pozicije, što Hou poriče. Ko, čija je Tajvanska narodna partija apelovala na glasanje mladih na ostrvu otkako je osnovana 2019. godine, više se fokusirala na domaća pitanja, kao što su troškovi stanovanja. Međutim, iako je izjavio da želi da se ponovo angažuje sa Kinom, naglasio je da to ne može da naruši demokratske ciljeve Tajvana. Nakon pobede, Lai je izjavio da je „odlučan da zaštiti Tajvan od kontinuirane pretnje i zastrašivanja iz Kine“ i dodao da namerava da zadrži trenutni status kvo u Tajvanskom moreuzu. On je dodao da će njegova administracija „koristiti dijalog da zameni konfrontaciju“ u svojoj diplomatiji sa Pekingom – koji je upozorio birače da ne podržavaju Laija. Međutim, Lai je takođe izjavio da DPP nije zadržala većinu u Zakonodavnom juanu, jednodomnom parlamentu Tajvana, gde se odvojeno glasalo za 113 mesta. „Izbori su nam rekli da ljudi očekuju efikasnu vladu, kao i snažne provere i ravnoteže“, izjavio je on i dodao da „u potpunosti razumemo i poštujemo ova mišljenja javnosti“. Parlamentarni balans, koji bi potencijalno mogao da ometa sposobnost nove vlade da donese zakone, znači da Tajpej mora da formira političku realnost zasnovanu na komunikaciji i saradnji, naglasio je Lai. On je dodao da će proučiti i oceniti politiku svojih poraženih izbornih protivnika.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.