RT: Senegal ograničava pristup internetu

Izvor: Vostok.rs, 31.Jul.2023, 20:17

RT: Senegal ograničava pristup internetu

 
Vlada Senegala je od ponedeljka privremeno ugasila pristup internetu, navodeći pretnje javnom redu, nakon sličnih koraka prošlog meseca zbog smrtonosnih protesta opozicije u zemlji.
Odluka je doneta nakon hapšenja vodeće opozicione ličnosti Usmana Sonka u petak, koji se suočava sa sedam optužbi, uključujući zaveru za pobunu i zločinačku zaveru. On bi trebalo da se pojavi pred sudijom u ponedeljak, javljaju lokalni mediji. Pristalice stranke PASTEF, koju će Sonko predstavljati kao kandidat na predsedničkim izborima u februaru 2024. godine, ogorčeni su što bi njegovo uverenje moglo da ga spreči da se kandiduje. Nasilje je izbilo u glavnom gradu Senegala, Dakaru, i drugde u zemlji prošlog meseca nakon što je Sonko (49) osuđen na dve godine zatvora po odvojenoj optužbi za „kvarenje mladih“. Uprkos izrečenoj kazni, Sonko još nije bio prebačen u zatvor. Devet ljudi je ubijeno u nemirima koji su usledili, što je navelo vlasti da uvedu potpunu zabranu korišćenja nekoliko platformi društvenih medija. Ministar unutrašnjih poslova Antoan Feliks Abdulaje Diom saopštio je tada da su sajtovi kao što su Fejsbuk, Vatsap i Tviter suspendovani jer ih demonstranti koriste za podsticanje nasilja. Puni pristup mobilnom internetu širom zemlje vraćen je nakon dvodnevnog nestanka struje. U saopštenju od ponedeljka, Ministarstvo komunikacija Senegala je objasnilo da je taj potez odgovor na „širenje poruka mržnje i subverzivnih poruka koje se prenose na društvenim mrežama“. Ministar komunikacija Musa Bokar Tijam uputio je u ponedeljak operatere mobilnih mreža da se pridržavaju naredbi.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.