RT: Le Pen može da preuzme vlast u Francuskoj – Makron

Izvor: Vostok.rs, 24.Apr.2023, 11:17

RT: Le Pen može da preuzme vlast u Francuskoj – Makron

  Francuski centristi će verovatno izgubiti od desničarskih političara, odnosno Marin Le Pen, na predsedničkim izborima 2027. ako se trenutni „izazovi“ ne reše, upozorio je predsednik Emanuel Makron.
Govoreći za list Le Parisien u intervjuu objavljenom u nedelju, Makron je rekao da će Le Penova postati najveći politički pobednik tekućih previranja u zemlji. „Marin Le Pen će doći [na vlast] ako ne budemo u stanju da odgovorimo na izazove zemlje i ako uvedemo naviku da lažemo ili negiramo stvarnost“, upozorio je predsednik. S obzirom na to da je glavno oruđe Le Penove i njenih simpatija bio „populizam“, nastavio je on, bilo je nemoguće da se centristi takmiče sa desničarima u oblasti davanja obećanja. Umesto toga, trebalo bi da ponovo pridobiju birače stvarnom akcijom, predložio je predsednik. Naime, sadašnje vlasti bi trebalo nekako istovremeno da uspeju i u „reindustrijalizaciji“, i u „ekologiji“ i navodnoj „borbi za naše javne usluge“, sugerisao je Makron. Makron je takođe stajao uz svoju penzijsku reformu koja izaziva velike podele, ponavljajući svoj stav da je jedina prava greška u tome što nije dovoljno reklamiranje nepopularnog poteza javnosti. „Možda greška nije bila dovoljno prisutna da dam suštinu reformi i da je sam sprovedem“, rekao je Makron. Penziona reforma, koja je uključivala podizanje starosne granice za penzionisanje u Francuskoj sa 62 godine na 64 godine, izazvala je masovne proteste i građanske nemire, koji se nastavljaju širom zemlje. Makronova odluka da progura krajnje nepopularne reforme bez pune zakonodavne procedure dodatno je pogoršala tenzije. Le Pen, koja se tri puta neuspešno kandidovala za predsednika, izgubivši dve poslednje kandidature od Makrona, optužila je Makrona da je napravio „potpuni raskid“ između francuske javnosti i predsednika. Govoreći za BFM TV u subotu, ona je rekla da je aktuelni predsednik završio „potpuno bunkerisan“ svojom reformom. „On više ne može da napusti Jelisej (predsedničku palatu) a da ne izazove gnev ljudi koje odbija da sluša i čiju volju odbija da poštuje“, rekla je ona, dodajući da je Makron bio „izvor nereda, haos” koji obuzima naciju. Više nedavnih anketa pokazalo je da je Le Penova već prestigla Makrona po popularnosti u javnosti nakon kontinuiranih previranja. Na primer, istraživanje koje je za BFM TV sprovela grupa Elabe početkom aprila pokazalo je da bi Le Penova dobila 55 procenata, a Makron 45 procenata ako bi se u tom drugom krugu susrele jedna sa drugom. Tokom prošlogodišnjih izbora, Makron je pobedio Le Pen sa udobnom razlikom od nekih 17 odsto. Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Pogledaj vesti o: Predsednički izbori,   Izbori

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.