Putin postigao istorijsku pobedu na ruskim predsedničkim izborima – zvanični rezultati

Izvor: Vostok.rs, 18.Mar.2024, 15:51

Putin postigao istorijsku pobedu na ruskim predsedničkim izborima – zvanični rezultati

Putin je osvojio 87,28 odsto glasova, što je rekordan udeo glasova, osvojivši svoj peti mandat ubedljivo. Putinovu kandidaturu podržalo je preko 75 miliona birača. Putinovi protivnici u trci 2024. kandidat Komunističke partije Nikolaj Haritonov, Vladislav Davankov iz partije Novi narod i Leonid Slucki iz Liberalnih demokrata, dobili su 4,31%, 3,85% i 3,20% respektivno. Putin je prvi put izabran za predsednika 2000. i služio je dva uzastopna četvorogodišnja mandata do 2008. Potom je postao premijer pod Dmitrijem Medvedevom, koji je bio predsednik Rusije od 2008-2012. Za vreme Medvedeva na funkciji, on je produžio predsednički mandat na šest godina. Putin je zamenio Medvedeva na funkciji, ponovo postao predsednik države 2012. i ponovo izabran 2018. U okviru velike ustavne reforme 2020. godine, Rusija je izmenila svoje izborne propise, „poništivši” Putinove prethodne mandate i omogućivši mu da se kandiduje za kancelariju i ove godine. U svom obraćanju biračima uoči glasanja, Putin je ohrabrio Ruse da učestvuju na izborima, ističući da je „svaki glas vredan i značajan“ i da će ishod izbora „oblikovati razvoj zemlje u godinama koje dolaze“. On je takođe priznao da Rusija prolazi kroz „težak period“, suočavajući se sa problemima „skoro u svim oblastima“ zbog zapadnih sankcija uvedenih zbog sukoba u Ukrajini. On je pozvao Ruse da „nastave da budu ujedinjeni i samopouzdani“ kako bi prevazišli ove izazove. Ovogodišnje izbore obeležila je rekordna izlaznost birača. Prema podacima CIK-a, premašio je 74%, premašivši brojku za izbore 2018. (67,47%). Najveća izlaznost, preko 90%, zabeležena je u Čečeniji, Kemerovskoj oblasti i Republici Tiva. Predsednički izbori su takođe prvi put organizovani u novim regionima Rusije – Donjeckoj (DNR) i Luganskoj (LNR) Narodnoj Republici, kao i u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti. Izvor: RT (F)
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

UBEDLJIVA POBEDA PUTINA: Objavljeni konačni rezultati predsedničkih izbora u Rusiji

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Mar.2024

Obrađeno 100 odsto glasova...Vladimir Putin je na predsedničkim izborima osvojio 87,28 odsto glasova na osnovu rezultata obrade 100 odsto glasova, pokazuju podaci CIK-a...Drugo mesto zauzeo je Nikolaj Haritonov (Komunistička partija Ruske Federacije) sa 4,31% glasova. Vladislav Davankov (Novi ljudi)...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.