Izvor: RTS, 05.Dec.2021, 20:08

Preminuo bivši senator Bob Dol, pamte se njegove dosetke

Bivši republikanski senator i kandidat na predsedničkim izborima u SAD 1996. godine Bob Dol preminuo je u 98. godini, saopštila je njegova porodica.
"Teška srca saopštavamo da je senator Robert Džozef Dol preminuo rano jutros u snu", saopštila je Fondacija Elizabet Dol. On je, inače, u februaru objavio da mu je dijagnostikovan uznapredovali rak pluća.

U saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se navodi da je verno služio SAD 79 godina.
On je prešao dug put od siromaštva tokom Velike depresije tridesetih godina, preko bojnih polja Drugog svetskog rata do Kongresa: Predstavljao je Kanzas u Senatu SAD od 1969. do 1996, a poslednjih 11 godina mandata je bio vođa republikanaca u gornjem domu američkog Kongresa. Prethodno je bio član Predstavničkog doma.
Kao poručnik u američkoj vojsci u Drugom svetskom ratu, vodio je napad na nemačke pozicije u Italiji. Tada mu je granata pogodila desno rame, zbog čega mu je ruka paralisana, slomljen pršljen, a ostao je i bez bubrega. 
Bio je albanski lobista.
Izbori 1976. godine Bio je kandidat za potpredsednika SAD 1976. godine i predsednički kandidat na izborima 1996. godine.
Dol je tada imao 73 godine, a njegov protivkandidat Bil Klinton 50. Pamti se Dolova izjava kojom je doveo u pitanje Klintonov integritet: "Kada bi vam se nešto desilo, da li biste radije ostavili svoje dete Bobu Dolu ili Bilu Klintonu? Mislim da biste ih verovatno ostavili Bobu Dolu", rekao je tada republikanski kandidat.
Ipak, Klinton je odneo pobedu.
Naredne godine, Klinton je Dolu dodelio Predsedničku medalju za slobodu, a 2018. dobio je Zlatnu medalju Kongresa - najviše odlikovanje koje Kongres dodeljuje.
Poznat po humoruBob Dol je bio poznat i po svom karakterističom humoru. Objavio je i knjigu anegdota "Velika politička duhovitost: Smehom (skoro) do Bele kuće".
Snimio je i reklame za Pepsi, Dunkin' Donuts i vijagru. Bio je gost brojnih televizijskih emisija. Kasnije je rekao da je želeo da pokaže da ima života i posle politike i da "gubitak izbora ne znači da ste izgubili smisao za humor".
Evo nekih od njegovih dosetki:
"Evo ih: Ne vidim zlo, Ne čujem zlo i Zlo", rekao je kada su se bivši predsednici Džimi Karter, Džerald Ford i Ričard Nikson okupili u Beloj kući ("There they are - See No Evil, Hear No Evil and Evil.");
"Ja, Robert Dž. Dol se svečano zaklinjem. Izvinjavam se, pogrešan govor", rekao je Dol, glumeći da polaže zakletvu kao predsednik kada je od Klintona dobio Predsedničku medalju za slobodu;
"Bilo je okej, ali bilo bi bolje da su služili krofne" - odgovorio je novinaru koji ga je pitao kako je prošao sastanak u Beloj kući;
"Mislio sam da sam konzervativac, ali imamo neke u Kongresu koji su toliko desno da će pasti s Kapitola";
"Najviše me brine kod izbora (2016) to što, pa, nadam se da ću biti još tu da glasam. Ako ne... Planiram da glasam u odsustvu".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preminuo bivši američki senator Bob Dol

Izvor: Danas, 05.Dec.2021

Bivši ameriki senator, istaknuta ličnost američke politike i predsednički kandidat Bob Dol (Dole) umro je jutros u 99. godini, saopštila je fondacija Elizabet Dol.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.