Izvor: Radio 021, 20.Apr.2021, 07:41

Preminuo bivši američki potpredsednik Volter Mondejl

Volter Mondejl, vodeći glas liberalnih demokrata s kraja 20. veka, koji je obavljao dužnost američkog potpredsednika u administraciji Džimija Kartera i pretrpeo težak poraz na predsedničkim izborima od Ronalda Regana 1984. godine, umro je u ponedeljak u 93. godini, javljaju mediji.

Mondejl, prvi predsednički kandidat jedne od dve vodećih američkih stranaka koji je izabrao ženu za dužnost potpredsednice, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << umro je u Mineapolisu, rekao je predstavnik porodice.

Poznat pod nadimkom "Fric", Mondejl je verovao u aktivističku vladu i radio je za građanska prava, integraciju škola, zaštitu potrošača i interese farmera i radnika kao američki senator i zatim potpredsednik za vreme Karterovog problematičnog predsedničkog mandata od 1977. do 1981. Takođe je obavljao dužnost američkog ambasadora u Japanu od 1993. do 1996. u vreme predsednikovanja Bila Klintona.

Mondejl je bio kandidat demokrata 1984. protiv Regana i izabrao je demokratsku kongresmenku iz Njujorka, Džeraldinu Feraro, kao kandidatkinju za potpredsednicu.

Međutim, Mondejl je pretrpeo teški poraz, jedan od najgorih ikada na američkim predsedničkim izborima, izgubivši u 49 od 50 država.

Mondejl je bio u Senatu od 1964. dok nije postao potpredsednik 1976. godine kad je Karter pobedio republikanca Džeralda Forda, koji je došao na dužnost predsednika nakon Niksonove ostavke 1974. zbog afere Votergejt.

Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preminuo bivši potpredsednik SAD Volter Mondejl, Bajdenov UZOR

Izvor: Blic, 20.Apr.2021

Bivši potpredsednik SAD Volter Mondejl preminuo je u 93.godini u Mineapolisu, u američkoj državi Minesoti, saopštila je njegova porodica.

Nastavak na Blic...

Volter Mondejl, Karterov potpredsednik, preminuo u 94. godini

Izvor: VOA, 20.Apr.2021

Bivši američki potpredsednik Volter Mondejl, ikona američkih liberala koji je pretrpeo jedan od najtežih izbornih poraza u istoriji nakon što je otvoreno rekao biračima da očekuju povećanje poreza ukoliko pobedi - preminuo je u ponedeljak. Imao je 93 godine. Vest o smrti bivšeg američkog...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.