Predsednik bez rejtinga

Izvor: RTS, 06.Maj.2009, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik bez rejtinga

Mesec dana posle predsedničkih izbora u Makedoniji popularnost novoizabranog predsednika Georgija Ivanova iznosi svega 2,9 procenata. Zbog velike zavisnosti od podrške vladajuće VMRO DPMNE, Ivanov bi mogao da postane marioneta premijera Nikole Gruevskog, smatraju posmatrači.

Samo mesec dana posle predsedničkih izbora, popularnost novoizabranog makedonskog predsednika Georgija Ivanova, iz vadajuće >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << partije VMRO DPMNE, opala je na svega 2,9 procenata, navodi se u poslednjem istraživanju koje je sproveo makedonski Institut za demokratiju.

To bi značilo da danas svega 60.000 Makedonaca podržava Ivanova, za koga je na martovskim predsedničkim izborima glasalo ukupno 450.000 Makedonaca.

Istraživanje je naručeno od Istituta "Pavel Satev", koga je, inače, formirala VMRO DPMNE. Rezultati pokazuju da je najpoularniji političar u Makedoniji premijer Nikola Gruevski, sa podrškom od 30 procenata.

Odlazeći predsednik Branko Crvenkovski ima podršku od 8,7, dok 8,2 procenta ispitanih odgovorilo najviše veruju Aliju Ahmetiju iz Demokratske unije za integraciju.

Negativni rekord u makedonskoj politici drži nekadašnji premijer te države Hari Kostov, koji je pred kraj mandata uživao poverenje svega 1,2 odsto ispitanika.

Lokalni mediji javljaju da je Ivanov nestao iz očiju javnosti neposredno pošto je izabran. Retko je viđan u javnosti a i mediji imaju problema da dođu do njega, što je jedano od osnovnoh razloga pada njegove popularnosti.

Neimenovani članovi Ivanovljevog kabineta rekli su, u izjavi za "Utrinski Vesnik", da je izabrani predsednik zauzet formiranjem svog tima. Ivanov polaže zakletvu 12 maja.

Opozicija i posmatrači upozoravaju da bi, zbog velike zavisnosti od podrške VMRO DPMNE, Ivanov mogao da bude samo marioneta premijera Nikole Gruevskog.

Tako nizak rejting znači da je martovska pobeda Ivanova upotpunosti zasnovana na podršci partije, piše dnevnik "Vreme", i dodaje da takva pozicija prepušta političku sudbinu Ivanova na milost premijeru Makedonije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.