Predsednik Madagaskara položio zakletvu za treći mandat na čelu države

Izvor: B92, 16.Dec.2023, 18:58

Predsednik Madagaskara položio zakletvu za treći mandat na čelu države

Predsednik Madagaskara Andri Radžoelina položio je danas zakletvu za treći mandat na čelu države nakon što je pobedio na prošlomesečnim predsedničkim izborima.

On je obećao da će nastaviti s industrijalizacijom i jedinstvom u ovoj ostrvskoj zemlji u Indijskom okeanu.

Radžoelina (49) je prvi put došao na vlast u državnom udaru 2009. godine, preneo je Rojters.

Povukao se sa vlasti 2014. godine, ali je ponovo postao predsednik nakon pobede >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na izborima 2018. godine.

"Ja ću biti predsednik koji ujedinjuje sav narod Madagaskara", rekao je Radžoelina hiljadama svojih pristalica na polaganju zakletve na svečanosti održanoj u glavnom gradu Antananarivu, kojoj je prisustvovalo i šest šefova država.

On je istakao da će posebna pažnja biti posvećena siromašnima, starima, ženama, mladima i deci.

"U narednih pet godina mi ćemo razvijati tri stuba: ljudski kapital, industrijalizaciju i unapređenje upravljanja javnom upravom, poručio je Radžoelina.

On je osvojio 58,96 odsto glasova, dok je drugoplasirani, poslanik Siteni Randrianasoloniaiko dobio 14,39 procenata, naveo je Visoki ustavni sud zemlje koji proglašava konačne rezultate izbora.

Randrianasoloniaiko i drugi kandidati su odbacili rezultate izbora, za koje su naveli da su bili praćeni nepravilnostima, uključujući zastrašivanje izbornih zvaničnika i korišćenje javnih resursa od strane vladajuće stranke.

Izborima su prethodili višenedeljni protesti, 13 od 10 kadidata ih je naknadno bojkotovalo nakon što je vlada odbila da usvoji njihove zahteve, međutim, njihova imena su ostala na glasačkom listiću.

Opozicija je odziv birača od 46,35 odsto, opisala kao najniži u istoriji zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.