Predsednički izbori van kontrole?

Izvor: Vesti-online.com, 24.Mar.2017, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednički izbori van kontrole?

Dva posmatrača ruske Centralne izborne komisije pratiće rad biračkih odbora na izborima za predsednika Srbije 2. aprila, potvrđeno je na sednici Republičke izborne komisije.

Prethodno su iz Oebsa saopštili da zbog malog vremenskog raspona od raspisivanja izbora do dana glasanja nisu u mogućnosti da organizuju posmatračku misiju u punom kapacitetu već da će pratiti samo posebne aspekte izbornog procesa kao što su pravni okvir i medijsko izveštavanje. Drugim rečima, predstavnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Oebsa neće obilaziti birališta.

Deo opozicionog javnog mnjenja je to dočekao kao žmurenje Evrope na potencijalnu izbornu krađu, pogotovo što se još nisu raščivijale neregularnosti sa prošlogodišnjih parlamentarnih izbora poput tzv. bugarskog voza, kupovine glasova ili više od 15.000 falsifikovanih izjava građana za sedam izbornih lista.

Predsednički kandidat Vuk Jeremić kaže "da se može svašta očekivati", ali da ipak ne očekuje izbornu krađu jer će "to biti veoma teško onima koji su nameravali da to učine".

Oebs je prošle godine za parlamentarne izbore u Srbiji poslao 12 posmatrača. Imao je dugoročne posmatrače koji su mesec dana bili u Srbiji, analizirajući predizborni ciklus dok su na sam izborni dan bili raspodeljeni po regionima i obilazili biračka mesta, raspitujući se da li ima problema i nepravilnosti.

Crta-Građani na straži su ista grupa ali su organizovali su se tako da ove godine na reprezentativnom i slučajnom uzorku od 450 biračkih mesta imaju dva posmatrača. Njihovi posmatrači će pratiti i brojanje i s podacima o tome ko je koliko dobio glasova obaveštavati štab, a oni će te podatke porediti s rezultatima koje objavljuje Republička izborna komisija.

Sada će imati ekspertski tim od osmoro ljudi, tako da se smanjuje šansa da se dokumentuju i zabeleže nepravilnosti.

- Izbori građanima predstavljaju jedini proces gde mogu da kažu svoje mišljenje ko će ih voditi i za kakvu se politiku zalažu, a sve navedene okolnosti nas dovode u zebnju da je ovaj proces ugrožen - ukazuje Raša Nedeljkov, šef posmatračke misije Crta - Građani na straži.

Pored izostanka Oebsa u punom kapacitetu, ovog puta su kontrolne aktivnosti smanjile i domaće institucije poput Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i Agencije za borbu protiv korupcije.

Sad je glavni teret na nevladinom organizacijama koje su se prijavile za posmatranje izbora, ali pitanje je koliki će biti efekat njihovih izveštaja ako se ništa značajno, kako primećuje Nedeljkov, nije unapredilo i ispravilo ni kad je reč o propustima i nedostacima na koje je Oebs ukazao u izveštaju s prošlogodišnjih opštih izbora u Srbiji.

Agencija za borbu protiv korupcije je za jednu trećinu svela broj kontrolora koji će biti zaduženi za prikupljanje podataka o troškovima kampanja predsedničkih kandidata. To su pravdali činjenicom da se sada održavaju izbori za predsednika, dok su prošle godine bili parlamentarni, pokrajinski i lokalni.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.