Predsednički izbori u Tunisu: Autsajder i uhapšeni tajkun vode

Izvor: B92, 16.Sep.2019, 10:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednički izbori u Tunisu: Autsajder i uhapšeni tajkun vode

Prema nezvaničnim projekcijama u prvom krugu predsedničkih izbora u Tunisu najviše glasova su dobili jedan nezavisni kandidat i uhapšeni medijski magnat .

Oni bi trebalo da idu u drugi krug, pokazuju noćas objavljene procene anketne agencije Sigma Konsej (Sigma Conseil).Zvanični preliminarni rezultati izbora održanih u nedelju se očekuju za dan - dva.

Dvadeset šest kandidata, uključujući dve žene, učestvovali su na ovim izborima koji se smatraju testom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jedne od najmlađih demokratija u svetu.

Po predizbornim anketama nije bilo jasnog favorita za pobednika.

Prema rezultatima agencije Sigma Konsej vodi Rais Sajed, profesor ustavnog prava i nezavisni kandidat koji je osvojio 19,5 odsto glasova.

Medijski tajkun Nabil Karui, u zatvoru od prošlog meseca zbog optužbi za pranje novca i utaju poreza, prema projekcijama je osvojio 15,5 odsto glasova. Njegove pristalice proglasile su pobedu, a njegova supruga je pročitla pismo koje je napisao iz zatvora u kome im se zahvalio. Supruga je rekla da njegov pravni tim radi na tome da on bude pušten, možda već danas.

Prema anketi kandidat umerene islamističke partije Enahdha, Abdelfatah Muru će biti treći, a sledi ministar odbrane Abdeldrim Zbidi i zatim premijer Jusef Šaled, koji se smatrao jednim od vodećih kandidata.

Sajed nema političko iskustvo ali je izgleda dobio podršku glasača sa svojom jasnom antisistemskom platformom. Nezadovoljstvo zbog korupcije je podsticalo mnoge glasače i to je možda povećalo privlačnost kandidata van sistema.

Karui se postavio kao kandidat siromašnih, i koristio je svoju televiziju da sakuplja novac u dobrotvorne svrhe. Njegovo hapšenje je izgleda mobilisalo glasače koji se osećaju oštećenim ili zanemarenim u tuniskoj privredi. Karuiju je dozvoljeno da ostane u trci zato što nije osuđen.

Izborna komisija je saopštila da je izlaznost bila relativno niska od 45 odsto. Ako ni jedan kandidat ne osvoji preko 50 odsto glasova ide se u drugi krug. Datum za drugi krug biće objavljen kada se objave rezultati prvog kruga glasanja.

U Tunisu su juče održani drugi slobodni predsednički izbori od pobune 2011. godine u kojoj je svrgnut bivši predsednik Ben Ali i koja je pokrenula Arapsko proleće. Izbori je trebalo da se održe u novembru ali su pomereni unapred, nakon smrti Bedžija Kaida Esebsija, prvog demokratski izabranog predsednika zemlje, koji je preminuo u julu.

Esebsi je preuzeo dužnost predsednika države 2014. godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.