Predsednički izbori u Kamerunu, napeta atmosfera

Izvor: B92, 07.Okt.2018, 11:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednički izbori u Kamerunu, napeta atmosfera

Jaunde -- U Kamerunu su danas otvorena birališta za predsedničke izbore u zemlji pogo‚đenoj nemirima poslednjih meseci, javila je agencija Frans pres.

Na izborima se očekuje pobeda dosadašnjeg predsednika Pola Bije (85) na vlasti od 1982. godine, koji se kandidovao za sedmi mandat.

Za predsedničko mesto bori se sedam kandidata. Glasanje se odvija u napetoj atmosferi.

U severozapadnom i jugozapadnom delu Kameruna gotovo su svakodnevni sukobi pripadnika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << snaga bezbednosti i separatističkih oružanih grupa koje traže ponovno uvodjenje anglofone države Kamerun koja je na kratko bila izmedju dva Svetska rata pod mandatom Velike Britanije.

Kamerun je bio nemačka kolonija sve do Prvog svetskog rata, posle čega je podeljen izmedju Francuske i Britanije. Francuski Kamerun je postao nezavisan 1960. godine, a 1961. se ujedinio sa britanskim delom Kameruna.

Anglofoni deo Kameruna traži veću autonomiju i smatra se marginalizovanim u odnosu na frankofoni deo. Anglofoni deo stanovništva Kameruna čini jednu petinu od 25 miliona stanovnika te zemlje.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.