Predsednički izbori u Americi 2024: Kako se Bajden nada da će rešiti problem godina

Izvor: B92, 26.Apr.2023, 10:01

Predsednički izbori u Americi 2024: Kako se Bajden nada da će rešiti problem godina

Ako pobedi na izborima 2024. godine, Bajden, koji je već sada najstariji predsednik u istoriji SAD, imaće 82 godine, a na kraju mandata - 86.

Vreme ne čeka nikoga, kaže stara izreka, a za 80-godišnjeg Džozefa Bajdena to bi mogao da bude problem. Može li predsednik SAD da ubedi birače da njegove godine nisu problem?

Bajden je u utorak najavio da želi da služi još četiri godine u Beloj kući. Amerikanci, prema nedavnoj anketi NBC Njuz, nisu tako sigurni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u to.

Istraživanje pokazuje da 70 odsto Amerikanaca - i 51 odsto pristalica Demokratske stranke iz koje je Bajden - smatra da on ne bi trebalo da traži reizbor.

I sugeriše veliku zabrinutost za otprilike polovinu onih koji žele da on ne učestvuje na izborima 2024. - njegove godine.

Bajden je već najstariji predsednik u istoriji SAD.

Ako bi pobedio na predstojećim izborima, bio bi inaugurisan u 82. godini i završio svoj drugi četvorogodišnji mandat sa 86.

Prema zvaničnim podacima američke vlade, za muškarca od 82 godine prosečno se očekuje da živi još 6,77 godina, sa osam odsto šansi da će umreti u narednih 12 meseci.

Prema rečima Džima Mesine, koji je vodio kampanju za reizbor Baraka Obame 2012, demokrate možda računaju na Trampa - koji je samo četiri godine mlađi od Bajdena - da pomogne da se problem starosti "uguši", odnosno marginalizuje.

"Glasači će reći: 'Pogledajte, obojica su stari", rekao je Mesina za podkast BBC Amerikast. "Recite mi ko će od njih dvojice meni život učiniti boljim".

"Demokrate svako veče rade istu stvar. Sedimo, klečimo i molimo se Bogu da Donald Tramp bude republikanski kandidat za predsednika", nastavio je.

Bajden se i pre četiri godine suočio sa pitanjima u vezi sa svojim godinama, iako je priroda predsedničke trke usred pandemije kovida-19 pomogla da se izoluje od izloženosti koja dolazi sa nacionalnim primarnim i opštim izbornim kampanjama.

I na kraju, pitanje starosti nije bilo faktor u pobedi Bajdena nad Trampom.

Ovog puta, Bajden će uživati u prednostima kampanje kao aktuelni predsednik.

To uključuje putovanje avionom Er Fors Jedan (Air Force One) i prisustvovanje političkim događajima koje pažljivo planiraju ne samo profesionalci u kampanji, već i opsežni bezbednosni detalji.

To su veoma različita vrsta iskustva od onoga sa čime moraju da se suoče kandidati koji nisu na funkciji.

Njegovi rivali će u predizbornoj kampanji morati da se probijaju kroz snegove Nju Hempšira i Ajove, često radeći sa skromnim i ograničenim budžetima i takmičeći se na prepunom terenu za čije pobede može biti potrebno više od godinu dana.

To će Bajdenu ostaviti prostor da se pripremi za borbu protiv republikanskog protivnika.

Period žestoke aktivne kampanje koji će morati da izdrži može se meriti nedeljama i mesecima u drugoj polovini 2024.

Ako nešto Bajdenu ide u prilog u anketi NBC Njuz, koja pokazuje nacionalnu nevoljnost da prihvati njegovu kandidaturu za reizbor, to je da ako se Bajden ponovo kandiduje, 88 odsto demokrata je reklo da bi definitivno ili verovatno podržalo svog kandidata.

"Bajdena su uvek potcenjivali", rekao je Šram.

"Bio je potcenjen i 2020. Ljudi su ga otpisali posle prvih nekoliko predizbornih izbora, a onda je nastavio da pobeđuje", dodao je.

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Predsednički izbori u Americi 2024: Kako se Bajden nada da će rešiti problem godina

Izvor: Radio 021, 26.Apr.2023

Ako pobedi na izborima 2024. godine, Bajden, koji je već sada najstariji predsednik u istoriji SAD, imaće 82 godine, a na kraju mandata - 86.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.