Predsednički izbori u Americi 2020: Da li je Florida ponovo ključ izbora

Izvor: B92, 30.Okt.2020, 18:01

Predsednički izbori u Americi 2020: Da li je Florida ponovo ključ izbora

Florida je mesto na kom se raspršuju demokratski snovi. To je mesto na kom je, u inače ubedljivom demokratskom talasu na izborima 2018. godine, stranka tesno izgubila guvernerski položaj i postojeće mesto u Senatu.

Florida. Na sam pomen imena ove savezne države, dok se govori o politici, lica republikanaca se razvlače u osmeh, a jeza polazi niz kičme demokrata.

To je mesto gde je, 2000. godine, 540 glasova presudilo da u Belu kuću ode republikanac Džordž Buš >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << umesto Ala Gora.

Za demokrate, Florida je kao nepouzdani prijatelj - nikad nije tu kad vam je najviše potreban.

Otkako je postao predsednik, Tramp je uživao u pažnji koju dobija na Floridi - što je odraz koliko je ova država važna za njegovu izbornu strategiju.

On redovno posećuje tamošnje posede na Mar-a-Lagu i Doralu, a odrekao se zvanične njujorške rezidencije u korist toplije i politički naklonjenije klime u ovoj državi.

Tramp je Floridu nazvao "rodnom državom" pred oduševljenom masom hiljade pristalica na aerodromskom mitingu u severozapadnom gradu Pensakoli u petak - dok je narednog dana putovao na Palm Bič kako bi lično predao glasački listić.

Pensakola je Trampov četvrti miting u "sunčanoj državi" otkako je hospitalizovan zbog Kovida-19 krajem septembra i prva u oblasti Penhendl, republikanskom uporištu sa visokim brojem konzervativnog aktuelnog i penzionisanog vojnog osoblja i politikom koja više naginje susednoj Alabami i Misisipiju.

"Penhendl je ono što Floridu čini kolebljivom državom", kaže Dejna Arudini, stanovnica Pensakole koja je vodila štand sa Trampovim suvenirima ispred mitinga. Ona kaže da ova oblast potire demokratskije naklonjene oblasti u južnom delu države.

U subotu, 90 kilometara južno od Palm Biča i 850 kilometara od Trampovog mitinga na aerodromu u Pensakoli održanom dan ranije, Barak Obama - demokrata koji je dvaput pobedio na Floridi na predsedničkim izborima - otpočeo je kampanju za bivšeg potpredsednika, Džoa Bajdena.

"Ukoliko pobedimo na Floridi, onda je ovo gotova stvar", rekao je on, koristeći megafon da bi se obratio grupi dobrovoljaca iz kampanje u Majamiju.

Nekoliko sati kasnije, nadglasavajući buku sirena sa mitinga organizovanog u drajv-inu na lokalnom univerzitetu, iščuđavao se dok je govorio o čoveku koji ga je zamenio u Beloj kući.

Hispano-Amerikanci bili su deo izborne koalicije koju je Obama sakupio na izbornim pobedama na Floridi, zajedno sa mlađim i crnim glasačima.

Pre četiri godine, ta koalicija izneverila je demokrate. Ali ovaj put, kaže Rejmond Ederli, 16-godišnji dobrovoljac za Bajdena, sve će biti drugačije.

"Bilo je neprijatno kad je Hilari Klinton izgubila. Mislili smo da će Florida ostvariti bolji rezultat", kaže on.

"Ali sada vidimo jednu od najvećih izlaznosti mladih ljudi u istoriji. Vidimo sve više i više Afro-Amerikanaca kako izlaze na ulice svaki dan, ne samo da protestuju, već i da glasaju."

"Glas po glas, dobićemo ove izbore."

Iako je još ostalo nekoliko dana do izbora u SAD, stanovnici Floride već glasaju poštom nedeljama i na ranim biralištima uživo od prošlog ponedeljka.

Zato što država obrađuje glasove kako ih dobija i objavljuje informacije o stranačkoj pripadnosti onih koji su već glasali, to kampanjama i političkim analitičarima pruža rani uvid u to kako bi čitava trka mogla da izgleda.

Pogledajte video o tome zašto su posebni izbori 3. novembra u Americi

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Predsednički izbori u Americi 2020: Da li je Florida ponovo ključ izbora

Izvor: Radio 021, 30.Okt.2020

Florida je mesto na kom se raspršuju demokratski snovi. To je mesto na kom je, u inače ubedljivom demokratskom talasu na izborima 2018. godine, stranka tesno izgubila guvernerski položaj i postojeće mesto u Senatu...Getty Images..Florida. Na sam pomen imena ove savezne države, dok se govori o politici,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.