Počeo protest opozicije u Podgorici

Izvor: RTS, 20.Apr.2013, 13:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo protest opozicije u Podgorici

Zbog nepravilnosti na predsedničkim izborima u Podgorici se održava protest pristalica predsedničkog kandidata Miodraga Lekića. Biće zatraženo poništenje glasanja od 7. aprila i raspisivanje novih izbora, najavljuje opozicija.

U Podgorici se održava protest pristalica predsedničkog kandidata Miodraga Lekića zbog neregularnosti na izborima, na kome će, kako je najavljeno iz opozicije, biti zatraženo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poništenje glasanja održanog 7. aprila i raspisivanje novih predsedničkih izbora u Crnoj Gori.

Nije izvesno da li će na protestu govoriti i lideri opozicionih stranaka.

Organizatori očekuju najmanje 10.000 učesnika na protestu koji se održava ispred zgrade u kojoj je sedište predsednika Crne Gore.

Na bini ispred zgrade istaknut je veliki transparent "Pobeda svih nas", a uži centar grada je blokiran za saobraćaj.

Okupljeni nose transparente "Lekić novi predsednik", "Otpor je dužnost", "Branimo našu pobedu, branimo našu Crnu Goru", "Mi ne ljubimo lance", a vijore se crnogorske, srpske i zastave Evropske unije.

Na protest u Podgorici autobusima su krenuli građani iz više gradova Crne Gore.

Autobuski prevoznici u Pljevljima odbili su, međutim, da građane iz tog grada voze na miting, rečeno je u Lekićevom izbornom štabu u Pljevljima.

Iz Pljevalja je, kako je javljeno, jutros u Podgoricu krenula kolona automobila sa učesnicima mitinga.

Državna izborna komisija saopštila je ranije da je, prema preliminarnim rezultatima, kandidat Demokratske partije socijalista i aktuelni šef države Filip Vujanović pobedio na izborima, jer je za njega glasalo 161.940 birača ili 51,21 odsto, a za Lekića 154.290 ili 48,79 odsto.

Lekić je, međutim, prema podacima njegovog Izbornog štaba, osvojio 50,5 odsto glasova, a Vujanović 49,5.

Ustavni sud Crne Gore odbacio je žalbu Lekićevog Izbornog štaba na odluku Državne izborne komisija da ne prihvati njihove prigovore na regularnost predsedničkih izbora.

Ustavni sud Crne Gore bio je poslednja pravna instanca kojoj je Lekić mogao da se žali na regularnost predsedničkih izbora.

Lekić, koji je lider Demokratskog fronta, rekao je ranije da neće priznati pobedu Vujanovića i pozvao građane Crne Gore na protest u Podgorici.

Povod za protest je izborna krađa na predsedničkim izborima. Mi smo bili dužni da omogućimo građanima da podignu glas protiv izborne krađe, rekao je on.

Lekić je istakao da se radi o građanskom skupu, koji treba da protekne u civilizovanoj i mirnoj atnosferi.

Vujanović je ranije napomenuo da je njegova pobeda na predsedničkim izborima očigledna i da su je potvrdile sve državne isntitucije, kao i međunarodni posmatrači, istakavši da su izbori završeni.

Uprava policije Crne Gore formirala je operativni štab za praćenje bezbednosne situacije, nakon što su iz opozicije najavljeni protesti, zbog rezultata predsedničkih izbora.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.